Snel afvallen: cardio- of krachttraining?

Vakantie in het vooruitzicht? Of komt de zomer toch sneller dan verwacht? Of heb je binnenkort een belangrijke afspraak waarbij je absoluut wilt stralen? Dan zul je ongetwijfeld graag nog wat kilo’s kwijt willen. Als je in korte tijd zoveel mogelijk wilt afvallen, wat voor sport kun je dan het beste doen? Moet je dan gaan krachttrainen? Of toch voor cardiotraning kiezen?

Het is moeilijk om een juiste combinatie tussen kracht- en cardiotraining te vinden. Er zijn veel verschillende opinies. Velen zeggen dat cardiotraining het beste is, anderen zweren juist weer bij krachttraining. Maar wanneer je op korte termijn zo snel mogelijk wilt afvallen is er wel een duidelijk winnaar.

Cardiotraining verbrandt veel meer calorieën dan krachttraining. Wanneer je in korte tijd veel wilt afvallen is het dan ook het meest verstandig om veel cardiotraining te doen. Krachttraining is heel erg goed voor je lijf. Je krijgt er een mooi gevormd lichaam van, maar daar moet je wel echt een langere tijd voor uittrekken. Dus als je echt binnen een zeer korte periode veel gewicht wilt verliezen, dan moet je kiezen voor een cardiosport. Sprekend voorbeeld daarvan is natuurlijk hardlopen of touwtje springen. Andere voorbeelden zijn dansen, skaten of fietsen. Uiteindelijk gaat het er om dat je zo veel mogelijk calorieën verbrand. Het calorieverbruik van je lichaam moet hoger zijn dan de calorieën die je via je voeding binnen krijgt. Hoe meer cardio je zult doen, hoe meer gewicht je zult verliezen.

Geen haast?
Op de lange termijn is krachttraining echter onmisbaar voor het behouden van je slanke lijf. Dat komt doordat spieren meer calorieën verbruiken. Hoe meer spieren je hebt, hoe meer calorieën jouw lichaam in rusttoestand zal verbruiken.