Krachttraining is ook voor vrouwen!

Nog te vaak wordt gedacht dat krachtsport alleen geschikt is voor mannen. Velen geloven nog steeds in de mythe dat krachtsport bij vrouwen zorgt voor een veel te gespierd lichaam. Dit is echter helemaal niet waar. Integendeel. Je krijgt er juist een mooi gevormd en slank lichaam van. Krachttraining is bovendien geschikt voor alle leeftijden. Daarnaast heeft krachttraining nog vele andere voordelen voor vrouwen! Hieronder een aantal voordelen op een rij!

Spiermassa
Uit onderzoek is gebleken dat een gemiddelde vrouw die 2 tot 3 maal per week aan krachttraining doet na 8 weken 1.75 pond droge spiermassa wint en daarbij 3.5 pond vet verliest.

Spieren verbruiken meer dan vet. Dat betekent dat je metabolisme in rust verhoogd. Elke kilo spieren die je erbij krijgt zorgt voor een extra verbruik 60 tot 100 calorieën per dag. Een kilo extra spieren zorgt dus voor een jaarlijks extra verbruik tot wel 36.500 calorieën. Dat betekent een gewichtsverlies van meer dan 5 kilo per jaar indien je je voedingspatroon niet veranderd!

Na een training met gewichten is de vetverbranding nog tot wel een dag lang hoger als zonder deze training het geval zou zijn. Je verbruikt dus veel vet. Door een hogere vetverbranding door de oefening zelf en door de vetverbranding door de extra spieren.

Door krachttraining zul je spiermassa ontwikkelen. Spiermassa neemt minder ruimte in beslag dan vetmassa. Iemand die zeer gespierd is kan dus meer wegen dan iemand met veel vetmassa en er toch slanker uit zien. Bovendien is de persoon met meer spiermassa ook lichamelijk veel gezonder!

Osteoporose
Veel vrouwen hebben last van osteoporose. Dit leidt tot bot- en gewrichtspijn en kan zeer ongemakkelijk zijn gedurende de dag. Krachttraining verbetert de kwaliteit van de botten sterk.

Minder risico op kwalen
Zoals elke sport heeft ook krachttraining een positief effect op de vermindering van het risico op ziekten zoals diabetes en hart- en vaatziekten.

Depressie
Vrouwen met een depressie die 10 weken lang aan krachttraining doen voelen zich na deze 10 weken beter dan vrouwen die 10 weken lang een psycholoog bezoeken.

Krachttraining leidt tot een te gespierd lichaam bij vrouwen?
Vrouwen hebben 10 tot 30 maal minder hormonen die zorgen voor spieropbouw dan mannen. Gespierd worden kan als vrouw natuurlijk wel, maar hier moet uitzonderlijk hard voor worden getraind. Hierbij moet bovendien een streng dieet met veel eiwitten worden gevolgd. Wanneer je gewoon naar de sportschool gaat en begint met krachttraining zul je onmogelijk super gespierd worden op korte termijn.

Dit argument is bovendien nogmaals kul omdat, zodra je niet meer tevreden bent met je lichaam, en je vermoed dat dit te wijten is aan de hoeveelheid krachttraining, je altijd op elk gewenst moment kunt stoppen.

Je zult echter merken dat je je beter voelt en absoluut niet te gespierd wordt!

Ben jij een vrouw en doe je aan krachttraining? Of heb je iets toe te voegen aan dit artikel? Laat dan hieronder een reactie achter.