De gezondheidsvoordelen van de aardbei op een rij!

Aardbeien liggen in de zomer in overvloed in de Nederlandse supermarkten. Ze verspreiden een lekkere zoete geur en zitten bovendien boordevol goede stoffen. De aardbei kan per stuk wel 200 kleine pitjes bevatten. Maar wat maakt de aardbei zo gezond?

Voedingswaarde
In 100 gram aardbeien zitten 36 calorieën, 0,8 gram eiwit, 2 gram vezels en 0,4 gram vet. Er zitten verder 6,5 gram koolhydraten in waarvan 5,4 gram suiker.

Gezondheidsvoordelen van aardbeien
Aardbeien danken hun mooie rode kleur aan de vele antioxidanten die ze bevatten. Erg goed voor de bestrijding van vrije radicalen dus! De rode kleur ontstaat door anthocyanen. Deze antioxidant is bovendien erg goed in de strijd tegen overgewicht. De stof stimuleert de verbranding van vet. De grote hoeveelheid vezels en de lage hoeveelheid calorieën zorgt ervoor dat de aardbei een goed en verantwoord tussendoortje is tijdens een dieet!

De aardbei is verder bijzonder rijk aan vitamine C. Deze vitamine C zorgt voor een mooie huid en gaat rimpels tegen. Door voldoende vitamine C te nemen maakt het lichaam namelijk collageen aan. Deze stof zorgt voor een jonge, mooie en elastische huid. Vitamine C is ook goed voor vele andere dingen.

Ze hebben daarnaast een positieve werking op de gezondheid van onze ogen. Ze gaan namelijk de vertroebeling van de ooglens tegen.

Aardbeien zijn tevens een bron van kalium, magnesium, foliumzuur, vitamine D en flavonoïden. Mensen die veel aardbeien consumeren hebben een verminderd risico op hart- en vaatziekten. Foliumzuur, ofwel vitamine B11 is belangrijk voor zwangere vrouwen. Ook kalium is zeer belangrijk voor de mens.

Hoe bewaar je aardbeien?
Aardbeien zijn een fruitsoort die relatief snel beschimmeld. Het is dus ook aan te raden deze binnen 2 tot 3 dagen te consumeren en in de koelkast te bewaren. Kijk in de winkel goed of de aardbeien er lekker uitziet en een zoete geur verspreiden. Als er één aardbei beschimmeld is, verspreid deze zich relatief snel. Ze blijven onafgedekt langer goed. Het is aan te raden om ze pas schoon te maken vlak voor consumptie.

Aardbeien kunnen worden ingevroren. Ze zijn dan ongeveer een halfjaar nog geschikt voor consumptie. Ideaal voor diegenen die ook in de winter graag aardbeien eten. In de zomer zijn er aardbeien in overvloed. In de winter zijn ze ook verkrijgbaar maar vaak tegen een prijs die 2 of 3 keer zo duur is als in de zomer. Aardbeien kunnen overigens ook ingevroren worden gekocht.