Broodje gezond: zo gezond als je hem zelf maakt

Er doen veel verhalen de ronde dat een broodje gezond niet zo gezond is. In tegenstelling tot wat de naam ons doet vermoeden. Het klopt dat een broodje gezond veel calorieën en weinig voedingsstoffen kan bevatten. Maar een broodje gezond kan ook gewoon heel gezond zijn! Wat maakt een broodje gezond, gezond? Of wat maakt een broodje gezond, juist niet gezond?

Soort brood
Allereerst kiezen veel mensen bij een broodje gezond voor wit brood. Wit brood bevat weinig vezels en andere voedingsstoffen en zorgt voor een stijging van de bloedsuikerspiegel. Daardoor krijg je snel weer honger en eet je eigenlijk loze calorieën. Wanneer je een broodje buitenshuis koopt, zorg er dan dus in ieder geval voor dat het een volkoren broodje is. Volkoren brood bevat vezels en heeft een stabiel effect op de bloedsuikerspiegel.

Saus
Veel calorieën in een broodje gezond zijn afkomstig van de saus. Terwijl saus helemaal niet nodig is om een broodje lekker te maken. Kies dus voor een saus met weinig calorieën. Maak bijvoorbeeld zelf een yoghurt-knoflooksaus, of neem een broodje zonder saus.

Veel calorieën
Stokbrood of andere harde broodjes bevat relatief veel calorieën. Dat komt omdat stokbrood relatief zwaar is in vergelijking met een normale boterham en je er sneller meer van eet.

Het beleg op een broodje gezond bevat vaak ook veel calorieën. Beleg dat vaak wordt gebruikt voor een broodje gezond is:
-1 gekookt ei
-kaas
-ham
-groente zoals sla, tomaat, komkommer, radijs, uit, augurk
-saus, zoals mayonaise

Het verschilt natuurlijk heel erg per broodje gezond hoeveel calorieën in een broodje gezond zitten. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de grootte van een broodje gezond.

Stel dat je een broodje (bijvoorbeeld een pistolet of ovenbroodje) belegd met bovengenoemde ingrediënten, dan bevat het broodje dus de volgende calorieën:
-broodje – 200 calorieën
-gekookt ei – 80 calorieën
-kaas – 100 calorieën
-ham – 60 calorieën
-groente – 30 calorieën
-saus – 150 calorieën

Door het eten van 1 broodje gezond krijg je dus al gemakkelijk 620 calorieën binnen. En dat is een hele hoop. Dat staat gelijk aan ongeveer 6 normale boterhammen met beleg.

Maak het zelf!
Natuurlijk kan je een broodje gezond op een veel gezondere manier maken. Thuis kan je zelf kiezen welke ingrediënten je op je broodje gezond doet en er zo een echt gezond broodje van maken met veel groente en minder kaas. Bijvoorbeeld met een volkoren pistolet (104 calorieën), kaas (70 calorieën), een gekookt ei (80 calorieën) en groente (30 calorieën). Het aantal calorieën is dan 284. Dat is een prima aantal voor een gezonde lunch.

Broodje kroket versus broodje gezond
Lang werd ook gezegd dat een broodje kroket beter is dan een broodje gezond. Daar zit een kern van waarheid in, een broodje kroket bevat namelijk minder calorieën dan een broodje gezond. Maar een broodje gezond is wel degelijk gezonder. Dat komt natuurlijk omdat een kroket wordt gefrituurd en veel meer vetten bevat. Een broodje gezond is misschien niet zo gezond als het lijkt, maar zeker ook niet heel erg ongezond.