Jam, wat is het? Is jam gezond?

Jam is er in heel veel verschillende soorten. Vaak worden de termen jam, confituur en marmelade door elkaar gebruikt maar het zijn drie verschillende dingen. Van vrijwel elke vrucht kan jam worden gemaakt. Het kan heel simpel als beleg op brood worden gebruikt maar het is ook een ingrediënt in veel recepten. Veel gegeten soorten jam zijn aardbeienjam, abrikozenjam, bosvruchtenjam en bramenjam. Maar is jam eigenlijk wel gezond?

Wat is jam?
Een jam mag pas een jam worden genoemd wanneer deze bestaat uit 350 gram vruchtenpulp per kilo. Het gaat om een ‘jam extra’ wanneer de jam 450 gram vruchtenpulp per kilo bevat. Ook de hoeveelheid suiker die in een jam zit is aan een minimum gebonden. Een potje ‘jam’ die te weinig suiker bevat, mag officieel geen jam worden genoemd.

Hoe wordt jam gemaakt?
Jam wordt gemaakt door vruchten te koken met een grote hoeveelheid suiker. De suiker heeft een werking als conserveermiddel. Daarnaast onttrekt de suiker vocht uit de kokende vruchten. Naast suiker en vruchten wordt er vaak een bindmiddel, meestal pectine, toegevoegd. Dit zorgt ervoor dat de jam beter smeerbaar is.

Verschil jam, confituur en marmelade?
Jam is iets anders dan confituur of marmelade. Ze hebben dezelfde bereidingswijze maar verschillende vanwege de ingrediënten. Naast jam, confituur en marmelade bestaat er ook nog gelei, dat wordt gemaakt met alleen het sap van de vruchten.

Bij de bereiding van jam worden gepureerde of gestampte vruchten gemaakt. Bij de bereiding van marmelade worden citrusvruchten en de schillen van citrusvruchten gebruikt waardoor marmelade vaak een bitterzoete smaak heeft. Bij het maken van confituur worden alleen hele vruchten gebruikt, wel kunnen deze tijdens de bereiding stuk gaan. Maar confituur bevat dus grotere stukken vruchten dan jam.

Is jam gezond?
Jam bevat relatief weinig calorieën in vergelijking met andere soorten beleg. Maar zo’n 250 per 100 gram. Daarnaast bevat een jam geen vet.

Wel bevat jam relatief veel suiker. Een gewone jam kan zo 60 gram suiker bevatten per 100 gram. Vaak wordt de hoeveelheid suiker bij de ingrediëntenlijst onderverdeeld in vele verschillende soorten. Kijk dus altijd naar de totale voedingswaarde die op de verpakking staat vermeld. Hoe minder suiker, hoe beter. Maar dan moet je er wel voor oppassen dat de suiker niet is vervangen door ongezonde ingrediënten.

Jam is dus vanuit het oogpunt van de hoeveelheid calorieën een gezonde keus, maar vanuit het oogpunt van de hoeveelheid suikers is het een minder goede keus. Een alternatief is om zelf verse lekkere jam te maken.

Doe het zelf!
Zelf jam maken is eigenlijk heel makkelijk en bovendien ook nog eens super gezond. Doordat je vers fruit gebruikt hoef je geen conserveermiddelen of suiker te gebruiken en weet je precies wat je in je jam doet. Eigenlijk hoef je niet eens iets toe te voegen wanneer je zoete vruchten zoals aardbeien of frambozen prakt. Je kunt net zo goed verse aardbeien op je brood prakken en deze eten.