Onderzoek: 67% meer gewichtsverlies door 2 in plaats van 6 keer per dag te eten!

Al jaren horen we dat we zes maaltijden per dag moeten eten om ons metabolisme op gang te houden. Toch zijn er mensen die slechts 1 of 2 keer per dag eten. Onderzoekers van de Institute for Clinical and Experimental Medicine in Praag hebben dit onderzocht. Het onderzoek en de resultaten van dit onderzoek lees je hier. 1 van de opvallendste resultaten is dat de proefpersonen die twee keer per dag aten gemiddeld 67% meer gewicht verloren dan de groep die zes keer per dag at.

Het onderzoek
Het onderzoek werd gedaan onder 54 personen tussen de 30 en 70 jaar met een te hoog bmi met diabetes type-2. De bmi van de proefpersonen lag tussen de 27 en 50. De helft van de proefpersonen kreeg 12 weken lang 6 kleine maaltijden per dag. De andere helft kreeg 12 weken lang twee grote maaltijden per dag, bestaande uit een ontbijt en een lunch. Daarna werden de groepen verwisseld en volgden de proefpersonen nog eens 12 weken het andere dieet. Zo werden de onderzoeksresultaten meer betrouwbaar. Normaal gesproken val je immers gemakkelijker af aan het begin van een dieet.

Het dieet bestond voor 55% uit koolhydraten, 20% uit eiwitten en voor 25% uit vet. Ze aten 500 calorieën minder dan de calorieën die ze nodig hadden om op gewicht te blijven. Gedurende de zes maanden van het onderzoek bewogen de proefpersonen evenveel.

Resultaten
Zowel met zes maaltijden per dag, als met twee maaltijden per dag, vielen de proefpersonen af. Ook verloren ze in beide diëten centimeters. Tijdens het eten van slechts twee maaltijden per dag waren de successen echter aanzienlijk groter.

BMI
De bmi nam af met gemiddeld 0.82 bij de proefpersonen die zes maaltijden per dag aten . De hoogste afname in deze groep was 0.94 en de laagste was 0.69. Bij de groep die twee maaltijden per dag aten nam de bmi met gemiddeld 1.23 af. De hoogste afname in deze groep was 1.4 en de laagste afname was 1.17. De laagste afname in deze groep was dus veel hoger dan de gemiddelde afname in de groep die zes maaltijden per dag at.

Gemiddeld genomen verloren de proefpersonen die twee keer per dag aten 67% meer gewicht dan de groep die zes keer per dag at.

Taille
De taille nam gemiddeld met 1 centimeter af bij de groep die zes keer per dag een maaltijd kreeg. De proefpersonen die twee keer per dag aten, vielen 5 centimeter af rondom hun taille.

Er waren ook nog veel andere resultaten die beter waren in de groep die slechts twee keer per dag at. Zo werd de hoeveelheid vet in de lever aanzienlijk minder en de insuline- en glucosehuishouding was ook meer verbeterd in de groep die twee maaltijden per dag at.

Opmerkingen
Onderzoek zal moeten uitwijzen of dezelfde resultaten kunnen worden behaald met proefpersonen die geen diabetes type-2 hebben.