Is pikant eten slecht voor maag en darmen?

Pittig eten met veel peper kan leiden tot irritatie in maag en darmen. Of pikant eten leidt tot irritatie, verschilt van persoon tot persoon. De ene persoon kan gewoon beter tegen hete pepers dan de andere. Wel is het zo dat hoe vaker je pikant eet, hoe meer je lichaam went, en hoe minder irritatie van maag en darmen er zal zijn. Er zijn echter heel veel mensen die nooit irritatie ondervinden van pikant eten. Het is dus een kwestie van zelf proberen of jij er gevoelig voor bent. Gevolgen van een geïrriteerde maag en darmen door pikant eten zijn een ongemakkelijk gevoel in de buik na het eten of in een erger geval zelfs krampen. Dit gaat echter vanzelf weer over.

Vaak wordt mensen met een gevoelige maag, mensen die snel last hebben van maagzuur, of mensen die een maagzweer hebben, aangeraden om niet te veel pikant te eten. Dit wordt aangeraden om ervoor te zorgen dat de maag niet nog meer geïrriteerd raakt en sneller kan herstellen. Het is niet waar dat pikante voeding een maagzweer of wat voor blijvende schade dan ook zou veroorzaken.

Naast een ongemakkelijk gevoel van pikant eten kan ook de anus geïrriteerd raken. Dat komt doordat de stoffen die zorgen voor de pikante smaak heel stabiel zijn en niet snel worden afgebroken. Daardoor kan men bij de ontlasting het gevoel hebben dat de anus is geïrriteerd. Hiervoor geldt echter hetzelfde als voor de prikkelingen van de tong, dit gaat vanzelf weer over.

Kanker door pittig eten?
Er wordt weleens gezegd dat mensen die vaak pittig eten een hogere kans hebben op verschillende soorten kanker zoals darmkanker, maagkanker, mondkanker, keelkanker of slokdarmkanker. Dit is echter nooit wetenschappelijk bewezen.

Diarree door pittig eten?
Ook wordt er vaak gesproken van een link tussen pikante voeding en diarree. Ook deze link is onbewezen. Er is geen enkele aanwijzing dat het eten van veel pepers leidt tot diarree. Dit kan er wel mee te maken hebben dat pittig eten vaak een maaltijd is welke onze maag en darmen niet gewend is. Bijvoorbeeld op vakantie in een buitenland. Vaak is daar helaas een slechtere hygiëne waardoor diarree kan voorkomen.