Zijn Vlaamse frieten of Franse frietjes gezonder?

Iedereen kent ze wel: de lekker Vlaamse frieten, ook wel Belgische of Oma’s frieten genoemd. Dit zijn de bredere soort patat. De Franse frietjes zijn misschien wel het meest bekend door de Mc Donalds. Maar is er verschil tussen de Vlaamse frieten en de Franse frietjes als je kijkt naar hoe gezond ze zijn?

Frieten zijn niets anders dan gefrituurde aardappelen. Of het nu dikke of dunne frieten zijn, en wat voor naam je er ook aan geeft, het blijven gefrituurde aardappelen. Er is echter wel verschil in de dikte van frieten en hoe gezond ze zijn. Maar dit heeft niet te maken met de frieten zelf, maar met de manier van bereiding.

Hoe groter de aardappels, hoe minder vet er tijdens het frituren wordt opgezogen door de aardappel. Omdat Franse frietjes erg dun zijn, nemen zij tijdens de bereiding veel meer vet op dan de Vlaamse frieten. En daardoor zijn de Vlaamse frieten dus eigenlijk een stuk gezonder. Ze bevatten minder calorieën en minder vet.

Overigens zijn het niet per se de frieten die frietjes ongezond maken. Wanneer je gezonde olie gebruikt om in te frituren en dit bovendien niet op een te hoge temperatuur doet, en voorkomt dat er oude resten in de frituurpan blijven waardoor er zwarte puntjes op de frieten komen, zijn ze nog beste gezond. Behalve dan wanneer je de frietjes eet met meer mayonaise en pindasaus dan friet!