Als je meer zweet, verbrand je dan meer calorieën?

Veel mensen zweten tijdens het sporten. De ene persoon zweet daarbij meer dan de andere persoon. Maar zegt de hoeveelheid zweet eigenlijk ook iets over het aantal verbruikte calorieën? Er zijn nu eenmaal mensen die heel snel zweten, en mensen die eigenlijk bijna nooit zweten. Verbrand je meer vet wanneer je veel zweet? Verbrand je meer calorieën als je meer zweet? Of verlies je meer gewicht als je meer zweet?

Wanneer je veel zweet zul je in korte tijd zeker veel gewicht verliezen. Dit komt logischerwijs omdat zweten hand in hand gaat met veel vochtverlies. Dit kan al snel enkele kilo’s schelen na het sporten, of bijvoorbeeld na een bezoek aan de sauna. Het is dan ook belangrijk om veel water te drinken om een vochttekort te voorkomen. Na het sporten zal je lichaam dit vochttekort automatisch weer aanvullen wanneer je weer gaat drinken. Dit heeft dus zeker geen effect op de lange termijn.

Toch kan zweten er wel degelijk voor zorgen dat je meer calorieën verbrandt. Dit komt omdat je lichaam altijd zal streven naar een bepaalde lichaamstemperatuur. Wanneer het koud is zal je lichaam hard aan het werk gaan om je lichaam op temperatuur te krijgen en te houden. En wanneer het extreem warm is zal je lichaam werken om je lichaamstemperatuur naar beneden te krijgen. Deze processen van het lichaam kosten wel degelijk calorieën. In extreme vormen zul je bij kou gaan trillen en bij extreme hitte ga je veel zweten.

Zweten is daar een gevolg van. Wanneer je zweet probeert het lichaam eigenlijk de vrijgekomen warmte weg te drijven. Het proces van zweten zorgt dus zeker voor verbranding van calorieën. Al vele wetenschappelijke onderzoeken wezen eerder uit dat een lage omgevingstemperatuur zorgt voor een hoger calorieverbruik van het lichaam. Daardoor zul je dus ook sneller afvallen. Datzelfde geldt logischerwijs ook voor een hoge temperatuur. Al kost het afkoelen van een lichaam veel minder energie dan het opwarmen van een lichaam. Vermoedelijk zal het dus ook niet heel erg veel zoden aan de dijk zetten.

Over het algemeen zal het aantal verbruikte calorieën namelijk niet heel anders zijn wanneer je veel zweet of niet. Het verschil is minimaal en zal waarschijnlijk van kleine invloed zijn op je gewicht.

Maar wanneer je zweet betekent dat in ieder geval dat je goed bezig bent met sporten. Wie zweet, levert immers inspanning. En over het algemeen geldt dat hoe meer zweet, hoe hoger de inspanning! Ga dus vooral lekker door met zweten!