Voorkom steken in de zij

Steken in de zij zijn een veel voorkomend probleem voor sporters. Zo’n 15% van de sporters heeft er last van. Met name bij sporten waarbij het lichaam veel schokken moet opvangen, zoals hardlopen, komen steken in de zij relatief vaak voor. De oorzaak is nog altijd onbekend en verschilt van persoon tot persoon. Het is dus even zelf uitvogelen wanneer de steken bij jou aanwezig zijn om te weten wat je er aan kunt doen.

De oorzaak van steken in de zij is nog onbekend. Zo worden vaak de volgende oorzaken genoemd:
1. Een zuurstoftekort bij de ademhalingsspieren. Dit komt doordat veel van de zuurstof nodig is voor de spieren.
2. Ophoping van darmgas
3. Het eten van veel suiker of een zware maaltijd kort voor het trainen kan voor steken in de zij zorgen. Dat geldt ook voor het drinken van heel veel water.

Hoe kun je steken in de zij voorkomen?
1. Zorg voor een goede stabiliteit in het lichaam. Daarvoor is het belangrijk om je buikspieren, rugspieren, heupspieren en rompspieren goed te trainen. Deze spieren kunnen dan als het ware de klap opvangen. Met name van sterke buikspieren wordt beweerd dat deze helpen om de steken te verminderen.
2. Verminder je inspanning. Ga even wat langzamer lopen. Dit zorgt altijd voor een afname van de klachten.
3. Zorg voor een goede ademhaling. Tijdens het sporten wordt een goede ademhaling vaak vergeten. Maar het is zeer belangrijk om voldoende zuurstof binnen te krijgen. Zorg er dus voor dat je heel goed in- en uitademt.