Zitten gevaarlijker dan roken?

De uitkomst van onderzoeken zijn soms wel heel extreem. Zo was er een onderzoek waarbij voor elk uur dat iemand zat, men vijf minuten korter zou leven. Onzin natuurlijk. Want zoiets meten zonder alle overige factoren van iemand leven mee te nemen, zoals overige beweging en voedingspatroon zegt natuurlijk niet zoveel. Er zijn ook mensen die beweren dat veel zitten nog slechter is voor de gezondheid dan roken. Maar is zitten echt zo slecht voor de mens? En hoe zorg je ervoor dat je minder zit gedurende de dag?

Het staat vast dat mensen met een zittend beroep vaker ziektes als diabetes en hart- en vaatziekten hebben. Daarmee is het risico op overlijden hoger. Dit is al meerdere malen bewezen, en ook vrij logisch. Al is het alleen maar omdat mensen die veel zitten vaak weinig calorieën verbranden, maar wel even veel eten als mensen die wel veel bewegen. Gevolg is overgewicht en alle daarmee gepaard gaande gezondheidsproblemen.

Een mogelijke oorzaak van de stijging in hart- en vaatziekten bij mensen met een zittend beroep is kan zijn dat deze mensen minder Lipoproteïnelipase aanmaken. Lipoproteïnelipase zorgt ervoor dat moleculen die als taak hebben om vet te transporten vanuit je darmen naar de bloedbaan worden afgebroken. Een tekort hieraan zorgt dan ook logischerwijs voor vetophoping in het bloed. En dat is heel erg ongezond. Wanneer dit enzym slechts in beperkte mate aanwezig is in het lichaam, komen er dus meer hart- en vaatziekten voor.

Door veel te zitten ontstaan bij veel mensen vaak ook rugklachten. Dit komt mede doordat mensen vaak op een verkeerde manier zitten. Maar volgens velen komt dit ook doordat de mens niet gemaakt is om zo lang te zitten als in de huidige maatschappij normaal is.

Weinig zitten heeft veel voordelen. Of het nu gezond is of niet, je verbrand veel meer calorieën wanneer je staat, dan wanneer je zit. Met staan verbrand je ongeveer 80 calorieën per uur. Met zitten ongeveer 70. Dat verschil lijkt klein, maar is best groot. Op jaarbasis scheelt dat al snel een aantal kilo.

Tips om minder te zitten:
1. Neem een sta tafel. Hierop kun je de computer zetten, zo kun je staand computeren en werken. Aangezien veel mensen heel erg veel tijd achter de computer doorbrengen, is dit een zeer goede gewoonte om aan te leren. Er zijn speciale sta-tafels te koop. Ook zijn er tafels waarbij er onder de tafel een fiets hometrainer is ingebouwd. Dan blijf je ook bewegen tijdens je werk.
2. Kijk televisie tijdens het sporten, of staand. Je favoriete serie kun je gemakkelijk kijken terwijl je sportoefeningen doet, op de loopband staat of trampoline springt! Tegenwoordig heeft vrijwel elke sportschool ook een tv voor de sporters.
3. Ga elke avond een uurtje wandelen, fietsen of een andere sport. Zorg er in ieder geval voor dat je beweegt.
4. Gebruik elke gelegenheid om te staan. Wachtend op de bus. Een boek lezend. Het kan allemaal staand.
5. Telefoneer staand! Met name wanneer je veel moet bellen voor je werkt, kan dit veel verschil maken.