Zijn smoothies gezond?

Bij de meeste mensen is het wel bekend dat vruchtensappen niet echt gezond zijn. Dat komt door de vele suikers en doordat de vezels verloren gaan tijdens de bereiding. Maar geldt dat dan ook voor smoothies? Met vlagen steekt de hype van de smoothies weer de kop op. Zeker in de zomer zijn smoothies heerlijk. Met zomerfruit zoals aardbeien, mango of meloen. Maar hoe gezond of ongezond is een smoothie eigenlijk?

Meestal wordt een smoothie gemaakt van yoghurt en fruit. Eigenlijk moet je er geen andere dingen aan toevoegen. Dan blijft het zo puur mogelijk. Door suiker, honing of andere zoetstoffen wordt de smoothie ongezond en zal deze onnodig veel calorieën bevatten. Fruit is immers van zichzelf al zoet genoeg.

Hoe gezond een smoothie is, is uiteraard afhankelijk van de soort yoghurt die je gebruikt. Gebruik je volle vette yoghurt, dan bevat de smoothie al snel veel vet. Terwijl een smoothie met magere yoghurt even lekker is. Natuurlijk geeft dat ook een verschil in calorieën. Een grote smoothie van ongeveer 400 ml kan zo behoorlijk verschillen in het aantal calorieën.

Het is lekker om wat dikkere yoghurt te gebruiken voor de smoothie. Doordat in fruit namelijk veel vocht zit, krijg je een te waterige smoothie. Een goede optie is de vetvrije Griekse yoghurt die in de supermarkt verkrijgbaar is. Deze bevat geen vet en slechts 50 calorieën per 100 gram.

Maar aangezien zowel yoghurt als fruit gezond zijn, is een smoothie ook gezond! Zorg ervoor dat je alleen pure ingrediënten gebruikt! De combinatie van heerlijk vers fruit met veel vitaminen, mineralen en vezels en yoghurt waar weer veel gezonde eiwitten in zitten, maakt de smoothie een gezond tussendoortje! Of juist een gezond begin van de dag!

Hoe maak je een smoothie?
Het is heel erg simpel om een smoothie te maken. Voor een grote smoothie van ongeveer 400 milliliter gooi je eerst 200 tot 250 gram fruit in de blender. Zet de blender aan tot het fruit gemengd is, maar nog niet een gladde massa. Daarna doe je zo’n 150 tot 200 gram yoghurt erbij in de blender! Zorg ervoor dat je de blender niet te lang aan laat staan, dan gaat de dikte al snel verloren en heb je geen smoothie meer maar een sapje. Je kan eigenlijk net zolang doorgaat tot je de juiste smaak en dikte hebt bereikt door het toevoegen van fruit en yoghurt. Mocht je een zoetere smoothie willen, dan kan je honing toevoegen of zoet fruit als banaan of druiven.