Is te veel fruit (on)gezond?

Fruit is gezond! In fruit zitten veel vitaminen en mineralen die ons lichaam nodig heeft. Fruit bevat bovendien weinig calorieën en is zeer gemakkelijk als tussendoortje, maar bijvoorbeeld ook als dessert te eten. Daarnaast is er voor iedereen wel een soort fruit welke lekker is. Maar is het mogelijk om te veel fruit te eten?

In fruit zitten relatief weinig calorieën. Je zal er dus niet snel dik van worden. Het eten van 20 appels bijvoorbeeld, levert ongeveer 1400 calorieën. Dat is minder dan de gemiddelde dagelijkse behoefte voor een persoon. En na 20 appels, heb je waarschijnlijk geen trek meer om iets anders te eten. Van fruit zul je dus niet zo snel dik worden. Want wie niet meer calorieën eet dan het lichaam verbruikt, die zal de ongebruikte calorieën ook niet omzetten in vet. Toch is het eten van zoveel fruit niet gezond. En dat heeft met name te maken met de hoeveelheid suiker in fruit.

Een standaard suikerklontje weegt 4,4 gram. Een banaan bevat meer dan 5 suikerklontjes, een appel of 125 gram druiven bevatten bijna 4 suikerklontjes. Ter vergelijking, in een glas cola van 200 milliliter zitten 4,5 suikerklontjes. 2 stuks fruit, staan qua hoeveelheid suiker, dus gelijk aan twee glazen cola.

Het is daarom ook beter de hoeveelheid fruit te beperken tot twee stuks per dag. Zo zorg je ervoor dat je niet te veel suiker binnen krijgt.