Appelsap is niet zo gezond als de naam doet vermoeden

Appelsap is één van de meest gedronken dranken in Nederland. Maar appelsap is geen alternatief voor een appel. Appelsap is namelijk bij lange na niet zo gezond als een verse appel. In dit artikel lees je waarom appelsap geen vervanging is van een appel.

Appelsap en suiker
250 milliliter appelsap bevat vijf suikerklontjes. Dat is bijna evenveel suiker als in een energiedrankje of in frisdrank. En juist vanwege deze grote hoeveelheid suiker heeft frisdrank zo’n negatief imago. Appelsap bevat dus bijna net zoveel suiker. En dat is dan niet gezonder omdat het de smaak van appel heeft.

Weinig voedingswaarde
Daarnaast bevat appelsap 42 calorieën per 100 milliliter. Met een glas appelsap van 250 milliliter krijg je dus al meer dan 100 calorieën binnen. En die calorieën komen dus vrijwel alleen maar uit suiker. Dat is evenveel calorieën als een boterham met mager beleg. Terwijl appelsap verder weinig voedingswaarde heeft. Er zitten geen eiwitten en geen vezels in. Appelsap is dus vrijwel alleen maar suiker, water en de smaak van appel.

Pure appelsap
Zelfs pure appelsap is niet zo gezond als een appel. Door de kern van de appel en de schild van de appel te verwijderen, neemt een appel flink in gezonde eigenschappen en voedingswaarde af. Juist in de schil zitten namelijk de vezels en de vitaminen en mineralen die de appel zo gezond maken.

Nadeel van appelsap is bovendien ook dat je er gemakkelijk 2 glazen van kan drinken. Dat staat ongeveer gelijk aan 10 appels. Je krijgt zo dus veel calorieën binnen. Het is gemakkelijk om het sap van 10 appels te drinken, maar niemand die eet 10 appels achter elkaar. Vandaar ook dat het eigenlijk beter is om een appel te eten.