Is yoghurt gezond?

Yoghurt wordt gemaakt van melk waar bacteriën aan worden toegevoegd. Dit proces wordt fermentatie genoemd. In tegenstelling tot kwark is yoghurt wel vegetarisch. In Nederland wordt per persoon ongeveer 31 kilo yoghurt per jaar gegeten. In vergelijking met andere Europese landen is dat veel. Yoghurt kan nogal verschillen per variant. Zo bevat Griekse yoghurt per 100 gram 127 calorieën terwijl magere yoghurt slechts 33 calorieën bevat. Ook het aantal eiwitten en vetten verschilt per yoghurt. Of yoghurt gezond is, is dan ook afhankelijk van welke variant yoghurt je kiest.

Voedingswaarde yoghurt
De hoeveelheid calorieën in yoghurt verschilt sterk per soort. Naast de hoeveelheid vet in yoghurt verschilt niet alleen de hoeveelheid calorieën sterk per yoghurt, ook de hoeveelheid eiwitten verschilt sterk per soort! Wanneer je yoghurt koopt is het dus altijd verstandig om even op de verpakking te kijken of het product wel aan je wensen voldoet. Neem je yoghurt met het oog op de inname van eiwit, dan kan je bijvoorbeeld beter voor Griekse yoghurt met 0% vet kiezen.

In onderstaande tabel ziet u de hoeveelheid vet, eiwitten en calorieën per 100 gram.

Vet

Eiwit

Calorieën

Mager

0

5

33

Vol

3,1

5

75

Grieks 10%

10,5

4,8

127

Grieks 0%

0

10

57

Wat is het verschil tussen magere, halfvolle en volle yoghurt?
Het vetpercentage is bepalend voor in welke categorie de yoghurt valt. Zo mag yoghurt met minder dan 0,5% vet mager worden genoemd. Halfvolle yoghurt bevat tussen de 1 en 3% vet en de volle yoghurt bevat meer dan 3% vet. Griekse en Bulgaarse yoghurt of yoghurt uit Turkije bevatten vaak 10% vet.

Hoe hoger het vetpercentage, hoe dikker de yoghurt. Magere yoghurt is daardoor vloeibaarder dan volle yoghurt. De soorten yoghurt met 10% vet zijn daardoor vaak veel vaster dan andere soorten yoghurt. Er is wel ‘dikke’ yoghurt met 0% vet te koop, deze bevat alleen wel meer calorieën per 100 gram dan de standaard magere yoghurt. Dat komt doordat het vocht als het ware is onttrokken.

Voordelen van yoghurt
Yoghurt is makkelijker te verteren dan melk. Dat komt door de werking van de bacteriën in yoghurt. Yoghurt mag pas yoghurt worden genoemd als er bepaalde soorten bacteriën aan zijn toegevoegd. De namen zijn streptococcus thermophilus en Lactobacillus bulgaricus. Als deze bacteriën niet aan de melk zijn toegevoegd mag het product dus geen yoghurt worden genoemd. Gevolg is dat er vele verschillende andere namen zijn ontstaan, zo kun je bijvoorbeeld ook gefermenteerde melk kopen. Zo kan het dus dat iemand geen melk kan drinken maar wel (bepaalde soorten) yoghurt mag eten. Yoghurt bevordert de afbraak van lactose.

Yoghurt ondersteunt de werking van de darmen waardoor je een betere stoelgang krijgt. Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die regelmatig yoghurt eten veel minder kans hebben op darmkanker. Ook wanneer er al sprake is van darmkanker heeft yoghurt volgens vele onderzoeken een remmend en vertragend effect.

Andere voordelen zijn het voorkomen van diarree, een positief effect op het cholesterol en het immuunsysteem en een betere opname van bepaalde mineralen en vitamines door het lichaam. Met name de opname van calcium wordt door het eten van yoghurt goed ondersteund.

Fruityoghurt is niet gezond!
Yoghurt heeft dus vele voordelen voor de gezondheid. Het is echter een misverstand dat alle yoghurtproducten gezond zijn. In de winkel zijn tegenwoordig vele verschillende soorten yoghurt te koop. Yoghurt is in vrijwel alle fruitsmaken te verkrijgen. Deze varianten krijgen vaak onterecht het stempel gezond, gebaseerd op de lage hoeveelheid calorieën en/of vet. Vaak zijn deze soorten yoghurt echter niet gezond. Er zijn veel geur- kleur- en smaakstoffen toegevoegd. Yoghurt als activia en yakult spelen leuk in op de markt met reclame voor een verbeterde darmwerking maar dat effect verkrijg je ook met ‘pure’ yoghurt.

Tip
Wanneer je yoghurt niet lekker vindt, laat je dan niet verleiden tot het kopen van gefabriceerde yoghurt maar maak je eigen smakelijke yoghurt. Voeg bijvoorbeeld vers fruit, noten en zaden toe. Als je de yoghurt niet zoet genoeg vindt kun je extra veel zoet fruit toevoegen of ervoor kiezen om de yoghurt zoeter te maken met honing.