De appelflap, niet gezond!

Een appelflap is lekker, maar niet gezond. En dat komt niet alleen door het laagje suiker dat vaak op de buitenkant van de appelflap zit. Dat is uiteraard niet gezond, maar appelflap is met name niet gezond omdat het veel verzadigd vet en snelle suikers en weinig voedingsstoffen bevat. In dit artikel lees je waarom je de appelflap beter over kan slaan.

Een appelflap is eigenlijk niets anders dan een plak bladerdeeg met daarin appel, suiker, rozijnen en kaneel. Dubbelgevouwen en vaak bestrooid met een laagje suiker(water).

Voedingswaarde appelflap
Een gemiddelde appelflap weegt ongeveer 100 gram en bevat 388 calorieën. Dat is meer dan in een magnum. Je kan voor hetzelfde aantal calorieën drie dik belegde boterhammen eten. Met 4 tot 5 appelflappen heb je je dagelijkse benodigde hoeveelheid calorieën al binnen. Zou jij honger hebben als je de hele dag 4 of 5 appelflappen mag eten en verder niks? Waarschijnlijk wel! 1 appelflap voor elke maaltijd en 1 appelflap als tussendoortje!

Naast dat appelflappen veel calorieën bevatten, bevat een appelflap 23,5 gram suiker. Met het eten van 1 appelflap eet je dus gelijk bijna 5 suikerklontjes! En dan hebben we het alleen nog maar over de suiker.

De appelflap bevat namelijk ook maar liefst 22 gram vet. Daarvan is 10 gram verzadigd vet. De boosdoener is eigenlijk bladerdeeg. Dit bestaat namelijk voor bijna 25% uit vet, waarvan zelfs meer dan 10% verzadigd vet. En dat is helemaal niet gezond.

Verder ontbreekt het de appelflap natuurlijk aan de nodige vitaminen en mineralen. Hoewel een appelflap dus vaak wordt gekozen bij de bakker omdat er tenminste fruit in zit, en dus wel het meest gezonde gebakje zal zijn, is dit dus niet waar. Ander gebak, zoals een moorkop, zijn een gezondere keuze.