Is bladerdeeg heel ongezond?

Bladerdeeg is niet gezond, dat weten de meeste mensen wel. Het wordt gebruikt voor hartige en zoete gerechten. Zo is het een hoofdingrediënt van een appelflap of een saucijzenbroodje. Met bladerdeeg kan je de meest lekkere gerechten op tafel zetten. Van hapjes van chocolade, kaas en vlees tot hapjes met groente en vis. Maar erg gezond is het niet. Waarom bladerdeeg niet zo gezond is lees je in dit artikel. Zijn er alternatieven voor bladerdeeg?

100 gram bladerdeeg bevat 380 calorieën en maar liefst 23 gram vet. 10,2 gram van die vetten zijn zelfs de ongezonde verzadigde vetten. Een portie, dat is 1 plakje, bladerdeeg weegt 45 gram en bevat 171 calorieën, 10,3 gram vet (waarvan 4,6 gram verzadigd), 0,5 gram vezels, 16,9 gram koolhydraten en 2,5 gram eiwit. Geen gezonde keus dus. Bladerdeeg bevat weinig voedingsstoffen, weinig vitaminen en mineralen en bevat veel vet en calorieën. Je kunt er dus beter niet te veel van eten. Eigenlijk is bladerdeeg dus een calorie- en vetrijke voedingsstof, zonder een gezondheidsvoordeel.

Daarnaast bevat bladerdeeg ook nog eens heel erg veel transvetten, en die zijn slecht.

Alternatieven voor bladerdeeg
Er zijn alternatieven. De meest bekende daarvan zijn filodeeg, en deeg voor hartige taart. Zie hieronder de voedingswaarde van deze alternatieven naast elkaar:

  Bladerdeeg Filodeeg Hartige taart
Kcal 380 299 285
Eiwit 5,5 7,5 10
Vet 23 6 7
Verzadigd vet 10,2 0 3,7
Koolhydraten 37,5 53 45
Vezels 1,2 0 0

Filodeeg bevat veel minder vet en bovendien geen verzadigd vet en is daarmee dus een veel gezonder alternatief. Bovendien kan je met filodeeg precies dezelfde gerechten maken als met bladerdeeg. Alleen dan veel gezonder!

Overigens helpt het ook wanneer je de bladerdeeg veel dunner uitrolt. De dikke plakjes die je kant en klaar koopt hoef je natuurlijk niet direct zo te gebruiken. Door ze met een deegroller uit te rollen gebruik je voor je gerecht uiteindelijk veel minder bladerdeeg waardoor je heel veel calorieën en vet minder binnen krijgt.