Waarom zeggen veel mensen dat banaan ongezond is?

BananenDe banaan staat onder veel mensen bekend als dikmaker. Waar komt dit idee precies vandaag? En klopt dit? Is de banaan dan echt zo ongezond als sommigen ons willen doen geloven? Of is banaan een stuk fruit en dus gezond? Waarom heeft de banaan toch zo’n ongezond imago? Word je dik van het eten van een banaan per dag?

In Nederland worden jaarlijks ongeveer 720 miljoen bananen gegeten! Van alle fruitsoorten, is banaan de meest calorierijke. 100 gram banaan bevat namelijk 95 calorieën. Dat is relatief veel. De meeste fruitsoorten bevatten namelijk rond de 30 tot 40 calorieën per 100 gram. Maar dat maakt de banaan zeker niet meteen ongezond.

Bananen bevatten in vergelijking tot andere fruitsoorten niet zoveel vitamine C. Ze bevatten echter genoeg andere gezonde stoffen zoals voedingsvezel, kalium en zetmeel. Zo bevat 100 gram banaan al 2 gram vezels en ook 1 gram eiwit. Dit betekent dat de banaan juist goed is tijdens het verliezen van gewicht. Vezels en eiwitten geven je namelijk een voller gevoel.

Door de hoge hoeveelheid zetmeel kan de banaan snel worden omgezet in energie. Vandaar ook dat sporters vaak een banaan eten tijdens de wedstrijd. Maar ook wanneer je je slapjes voelt is de banaan dus het ideale tussendoortje. Het optelsommetje voor het verliezen van gewicht blijft echter hetzelfde. Eet niet meer calorieën dan je verbruikt en je zult hoe dan ook gewicht verliezen.

Natuurlijk blijft banaan hoe dan ook een gezond tussendoortje. Het bevat veel minder calorieën dan welke koek, snoep of chips dan ook! Blijf dus lekker banaan eten als je dit lekker vindt.