Zijn maischips gezond?

Maischips klinken een stuk gezonder dan gewone chips, maar is chips van mais ook echt gezonder? De ideale vervanging van chips is popcorn. Popcorn wordt natuurlijk ook gemaakt van de maïskorrel en maïs is gezond. Is de logische redenering dan dat ook chips die gemaakt is van maïs gezond is? De welbekende tortilla chips bijvoorbeeld, zo heerlijk om te dippen in guacamole? Of Doritos?

Maïschips is vaak te herkennen aan de driehoekige vorm. Op de verpakking staat als hoofdingrediënt maïs en niet de welbekende aardappel waar gewone chips van is gemaakt. Maar maakt dat de maïschips nu gezonder? Eigenlijk niet. Want de reden dat chips zo ongezond zijn, zijn niet de ingrediënten van chips. Zowel maïs als aardappels zijn niet ongezond te noemen.

In 100 gram aardappelen zit bijvoorbeeld 85 calorieën, 2 gram eiwit, geen vet en 2,6 gram vezels. Korrels maïs bevatten per 100 gram zo’n 337 calorieën, 9,2 gram eiwit, 3,8 gram vet en 2,5 gram vezels.

Maar om chips te maken moeten de aardappels of maïs op hoge temperaturen worden gefrituurd, en dat maakt het natuurlijk een stuk calorierijker, rijker aan vet en een stuk minder gezond. Voor de bereide variant geldt echter een andere voedingswaarde.

Voedingswaarde aardappelchips per 100 gram:
540 calorieën
53 gram koolhydraten
5 gram eiwit
35 gram vet
7 gram verzadigd vet
5 gram vezel

Voedingswaarde maïschips per 100 gram:
510 calorieën
67 gram koolhydraten
7 gram eiwit
24 gram vet
10 gram verzadigd vet
1 gram vezel

Maïschips versus ‘gewone’ chips
Zoals hierboven te zien is bevat maïschips dus minder calorieën dan aardappelchips. Het scheelt niet veel, maar dit het vervangen van gewone chips door maïschips helpt natuurlijk wel wanneer je dagelijks 100 gram chips eet. Maar wanneer je af wilt vallen is het sowieso niet verstandig om chips te eten.

Maar wat is nu gezonder? Helaas is dat niet zo gemakkelijk te zeggen. Het is geheel afhankelijk van welke olie bijvoorbeeld is gebruikt om de chips te bereiden. Ook kunnen er in kruiden die worden gebruikt veel kleur-, geur- en smaakstoffen zitten.