Popcorn, gezonde vervanging van chips

Tijdens het lijnen bestaat er ook weleens de behoefte aan iets lekkers, gezonde tussendoortjes zijn dan wel handig. Het snaaien later op de avond of tijdens een leuke film kan prima worden vervangen door een bak met popcorn. Popcorn is gepofte mais. Door de mais te verwarmen ontstaat er stoom in de maiskorrel. De schil van de maiskorrel knapt waardoor het zetmeel in de korrel kan uitzetten en de welbekende popcorn ontstaat.

Voedingswaarde
Popcorn is rijk aan vezels en anti-oxidanten. Zo draagt de popcorn, in tegenstelling tot de meeste tussendoortjes bij aan de gezondheid door bijvoorbeeld het verbeteren van de stoelgang. Voordeel van popcorn is daarnaast ook dat de hoeveelheid van 100 gram erg veel is. Een zak chips van 200 gram is op voordat de film voorbij is. Ook de popcorn is op, maar deze neemt veel meer massa in beslag waardoor je eerder het gevoel hebt verzadigd te zijn en er minder van eet. Bovendien bevat het ook nog minder calorieën. In 100 gram popcorn zitten rond de 400 calorieën.

Toevoegingen en bereiding
Popcorn op zichzelf is dus lekker en gezond en kan gerust worden gegeten tijdens een dieet. Het probleem is zoals zo vaak niet de popcorn zelf maar de toevoegingen. Zo zijn er mensen die boter en suiker door de popcorn mengen, dit is natuurlijk hartstikke ongezond. Het beste is om de popcorn puur, of met zout te nuttigen. Dan krijgt u ook geen overbodige calorieën binnen. Te veel zout is natuurlijk ook niet goed dus eet dan gedurende de dag wat minder zoute producten.

In de supermarkt kunt u kant en klare popcorn kopen of popcorn die u gemakkelijk in de magnetron zelf kunt maken. Uiteraard kunt u ook zelf mais kopen en de popcorn zelf maken in een pan met (olijf)olie en zout. Het beste is om de mais dan in een enkele laag over de bodem te spreiden. De pan dient wel groot genoeg te zijn voor de hoeveelheid popcorn, anders verbrandt u erg veel calorieën met het opruimen van de popcorn die in elke hoek van de keuken terecht is gekomen. Blijf bij de popcorn tijdens de bereiding. Popcorn verbrand erg snel, het eten van verbrande popcorn is erg schadelijk voor de gezondheid!