Is kaas gezond?

Boterham met kaas
Kaas is in Nederland één van de meest gegeten voedingsmiddelen op brood. Ideaal voor bij het ontbijt en de lunch. Heerlijk als tosti of panini. Het is bijna overal mee te combineren en wordt ook vaak in het avondeten verwerkt. Denk aan de kaas over de pasta of de kaas door groentegerechten en ovenschotels. Maar is kaas eigenlijk gezond? Veel mensen kennen het verschil tussen 20+, 30+ of 48+ kaas niet. Een veel voorkomend misverstand is dat mensen denken dat 48+ kaas per definitie jong is, of 30+ kaas altijd oud. In dit artikel bekijken we of kaas gezond is en past binnen een dieet.

Vetgehalte van de kaas
Er zijn ontzettend veel verschillende soorten kaas. Veel mensen zien door de bomen het bos niet meer en weten niet wat de 20+ of 40+ betekent. Juist voor mensen op dieet is het wel heel erg belangrijk om hier rekening mee te houden. Deze cijfers geven namelijk het vetgehalte van de droge stof in de kaas aan, dus van het vochtvrije gedeelte. Hoe hoger het getal, hoe hoger het vetgehalte van de kaas. Tijdens een dieet kunt u het beste kiezen voor 10+, 20+, of 30+ kaas. Vettere kaas wordt vaak lekkerder gevonden maar 30+ kaas is net zo lekker na even wennen.

Voedingswaarde van kaas
Kaas is een uitstekende bron van calcium, vitamines en eiwitten. Daarnaast bevat kaas eigenlijk vrij weinig voedingsstoffen en is het vooral lekker. Het vet- en zoutgehalte is erg verschillend per kaas, net als het aantal calorieën per 100 gram kaas. Het is dus raadzaam om goed op de verpakking te kijken en zo te beoordelen of de kaas voor uw dieet wel of niet geschikt is. Hüttenkase is een lekkere en gezonde kaas die weinig vet bevat. Kazen als brie bevatten juist erg veel vet.

Kaas is niet geschikt voor een vegetarisch dieet!
Over het algemeen is kaas niet vegetarisch. Voor het dikker maken van de kaas wordt stremsel uit de maag van geslachte kalveren gebruikt. Veel mensen zijn zich hier niet van bewust. Gelukkig zijn er alternatieven. Bij de Albert Heijn is er vegetarische biologische kaas te verkrijgen. Ook zijn er bepaalde merken, zoals Leerdammer, die vegetarische kazen in het assortiment hebben. Op de markt kunt u altijd vragen naar vegetarische kaas, bij de meeste kramen hebben ze verschillende vegetarische kazen voor een lagere prijs dan in de supermarkt. Nadeel is wel dat deze vegetarische kazen erg vet zijn. Doordat er tijdens het productieproces niet wordt geknoeid is de kaas puur maar dus ook vet. Eet kaas dus met mate.