Is kebab ongezond?

De vraag of kebab gezond is, is een hele ingewikkelde vraag. Niet omdat het niet duidelijk is of kebab wel of niet gezond is, maar des te meer omdat er ontzettend veel verschillende soorten kebab zijn. Kebab is namelijk gebraden lamsvlees, gebraden kalfsvlees of gebraden kippenvlees. Vanzelfsprekend verschilt kebab dus nogal in voedingswaarde afhankelijk van welke soort je hebt.

In de meeste gevallen wanneer we spreken over kebab wordt kebab van lamsvlees bedoeld. Wanneer we döner kebab kopen, is dit ook altijd lamsvlees. Kebab bestaat uit afwisselend laagjes gekruid vlees en vet, aan een spit. Deze spit wordt vervolgens aan een staande grill verhit. Vervolgens wordt het vlees er af gesneden met een speciaal mes of een elektrisch mes. Van oorsprong is kebab een Turks gerecht. Inmiddels is, zeker in Nederland, kebab overal verkrijgbaar. Het is een populair gerecht.

Het vlees wordt geserveerd als schotel met groente en rijst of patat. Of als broodje waarbij Turks brood of pitabrood wordt gebruikt. Ook dürüm döner is een veel voorkomend gerecht. Dit is kebab in een soort pannenkoek. Vaak wordt er knoflooksaus bij geserveerd.

Voedingswaarde
Het is heel lastig de voedingswaarde van een broodje kebab te schetsen. Dat komt omdat de broodjes ontzettend veel verschillen. Uit een eerder onderzoek onder een heleboel broodjes bleek dat een broodje gemakkelijk 1000 calorieën kan bevatten. Een zeldzaam broodje bevatten zelfs bijna 2000 calorieën. En natuurlijk waren er ook genoeg broodjes kebab met ‘maar’ rond de 500 calorieën. Het is dus zeer afhankelijk van de hoeveelheid vlees en saus en het soort brood wat je erbij krijgt. En daarnaast is elke kebab anders. De 1 gebruikt namelijk meer vet om het te maken dan de anderen. Daarnaast bevat het ene broodje kebab 50 gram vlees en veel groenten en het andere broodje 250 gram vlees.

Lamskebab bevat per 100 gram:
– 280 calorieën
– 15 gram eiwit
– 25 gram vet
– geen koolhydraten en vezels

Vast staat dus dat lamskebab veel calorieën en veel vet bevat. Het is dus zeker geen gezonde keuze. Maar alsnog geldt dat wanneer je minder calorieën eet dat je verbruikt, je niet in gewicht aan zult komen.

Helaas wordt de kebab vaak met wit brood geserveerd en met een hele berg knoflooksaus. Wil je een gezond broodje kebab? Kies dan voor kipkebab en voor een volkoren broodje!

Voor de beste kebab moet je natuurlijk in Turkije zijn! Wie naar Turkije gaat kan snel, gemakkelijk en goedkoop zijn visum aanvragen bij Visumland.