Welke soorten zalm zijn er?

In de supermarkt zijn er veel soorten zalm verkrijgbaar. Zalm kan erg verschillen in voedingswaarde en prijs. In dit artikel wordt uitgelegd welke soorten zalm er zijn. Zo kan je zelf een bewuste keuzen maken. Er is namelijk een groot verschil tussen zalm, wilde zalm en biologische zalm. Veel mensen verwachten dat zalm uit de zee komt, maar het tegendeel is waar. Een groot deel van de verkochte zalmen heeft nog nooit in de zee gezwommen.

Dat zalm gezond is, dat is bij de meesten wel bekend. Zo bevat zalm veel gezonde vetten zoals onverzadigde vetzuren en omega-3-vetzuren. Het regelmatig eten van vette soorten vis, waarbij zalm 1 van de meest vette soorten is, zorgt voor een langer en gezond leven. Maar toch is niet elk stukje zalm even gezond.

Gekweekte zalm
De meeste zalm die je in de supermarkt kan kopen is gekweekte zalm. Dat betekent dat deze zalm wordt gekweekt in grote bassins gevuld met water. Of in speciale vijvers ingericht voor de kweek. In deze bassins of vijvers zwemmen zalmen vaak dicht op elkaar en ook wordt er gebruik gemaakt van hormonen en pesticiden. Zo wordt er aan hun voeding vaak antibiotica toegevoegd, net als groeihormonen. Omdat de gekweekte zalm vaak veel minder roze is dan de consument verwacht, wordt aan de voeding vaak een kleurstof toegevoegd. Zalm hoort immers roze te zijn.

Biologische zalm
Net als bij vlees, is de biologische zalm, zalm die nog wel wordt gekweekt. Maar waarbij veel minder gebruik wordt gemaakt van bestrijdingsmiddelen. Daarnaast worden er geen groeihormonen aan de voeding toegevoegd en wordt de kwaliteit van het water waarin de zalmen worden gekweekt streng gecontroleerd.

Wilde zalm
Wilde zalm is zalm vanuit het wild. Met andere woorden, zalm welke in de natuur is opgegroeid en voor consumptie is gevangen. Deze zalm voedt zich met garnalen en plankton uit de zee. De wilde zalm is vaak zeer roze van kleur, juist vanwege hun natuurlijke dieet.

Nadeel van de wilde zalm is dat er heel veel afvalstoffen in de zee zitten. Door zalm te eten krijg je dat dus ook binnen.

Welke zalm kiezen?
Het verschilt dus heel erg per zalm hoeveel ‘gif’ er in zit. Veel mensen eten biologische zalm omdat dat voor hun eigen gezondheid het beste is. Maar anderen eten alleen wilde zalm omdat de zalm zo natuurlijk mogelijk heeft geleefd. Het blijft een afweging die je zelf moet maken. Maar laat de gekweekte zalm in ieder geval links liggen!