Is haring gezond?

Wat veel mensen niet weten, is dat het in Nederland verplicht is om haring voor de consumptie in te vriezen. Dat betekent dat geen enkele haring nooit ingevroren is geweest. Dit is wettelijk zo geregeld om te voorkomen dat de haringworm, een parasiet, te bestrijden. Haring is wellicht wel de meest populaire vis van Nederland. Er bestaan veel verschillende soorten haringen. De meest bekende is de Hollandse Nieuwe, ofwel de maatjesharing. Deze moet minimaal 16% vet bevatten. Maar is haring eigenlijk gezond?

Voedingswaarde haring
100 gram haring bevat 216 calorieën, 18 gram eiwit en 16 gram vet. De vis bevat slechts 0,5 gram koolhydraten. Door de grote hoeveelheid eiwitten heeft haring een hoge voedingswaarde.

De haring bevat in vergelijking met andere vette vissen veel calorieën. Dit komt echter mede doordat de haring zoveel gezonde vetten bevat.

De haring bevat 16 gram vet per 100 gram. Voor het grootste deel gaat het daarbij om gezonde vetten. Toch bevat haring ook verzadigd (en dus verkeerd en ongezond) vet, namelijk 5 gram per 100 gram. Een groot deel daarvan zijn de omega-3-vetzuren. Deze omega-vetzuren zijn zeer belangrijk voor de gezondheid van de hersenen van de mens en verlagen het risico op hart- en vaatziekten.

Daarnaast is haring ook bijzonder rijk aan vitamine D. Veel mensen hebben een tekort aan deze vitamine.

Hoewel haring dus hartstikke gezond is, is het eten van te veel haring niet gezond. Dat komt doordat de haring vaak is beïnvloed door milieuverontreiniging. In haring zitten dan ook afvalstoffen, dioxine en resten van zware metalen en bestrijdingsmiddelen. Eet vis dus met mate. Vaak wordt aangeraden om twee keer per week vis te eten, waarvan 1 keer vette vis.

Een andere reden om niet te veel haring te eten is omdat de vis heel veel zout bevat. Maar liefst 110 milligram per 100 gram haring. Daarbij wordt er vaak ook nog extra zout toegevoegd.