Brood in de koelkast bewaren?

BroodIn Nederland eten we heel erg veel brood. Vaak zelfs meerdere keren per dag. We staan dan ook bekend om het meenemen van onze boterhammen overal mee naar toe. Maar hoe zorg je er eigenlijk voor dat je brood zo lang mogelijk goed blijft? Hoe kun je brood het beste bewaren?

Het zetmeel in brood heeft als functie om het brood vochtig te houden. Wanneer het brood bij een temperatuur tussen -5 graden en +5 graden wordt bewaard, dan laat zetmeel het water los, waardoor het brood droog wordt. Daarom kan een brood dus wel goed worden ingevroren en later worden gegeten, maar is bewaren in de koelkast een minder goed idee. Vaak is de temperatuur in een koelkast ongeveer 5 graden. Bij het veelvuldig openen van bijvoorbeeld de koelkastdeur kan de temperatuur in een koelkast snel afnemen.

Hoe kan brood het beste worden bewaard?
Brood wordt niet voor niks verkocht in een plastic zak. In een plastic zak in een afgesloten kleine trommel blijft het brood het langst lekker. Na ongeveer drie dagen neemt de kwaliteit van het brood echt af. In principe kan je het brood eten totdat deze niet lekker smaakt of er schimmel op zit.

Boord kan ook goed in een papieren zak worden bewaard. Wel in een afgesloten trommel. De korst van het brood blijft dan knapperig.

Een andere goede tip is dat je wat ouder brood even in de broodrooster kan roosteren. Dan smaakt het brood weer net zo vers en lekker als vlak na de aankoop! En met oud brood kan je natuurlijk tosti’s maken!