Seperatorvlees is een restproduct van de vleesindustrie. Wanneer alle stukken vlees van het dier zijn gehaald, dan blijven er kleine restjes op het karkas over. De laatste restjes vlees worden met hoge druk van de beenderen afgespoten. Kipseparatorvlees is bijvoorbeeld een bijproduct van kipfilet. Met seperatorvlees worden vaak de goedkopere vleesproducten gemaakt zoals kipnuggets en frikandellen. Maar is seperatorvlees nu gezond of ongezond?
Volgens de regels van de Europese Unie mogen stukken vlees kleiner dan een bepaalde grootte geen vlees worden genoemd op de ingrediëntenlijst. Dat is de reden dat dit vlees seperatorvlees wordt genoemd. Seperatorvlees is dus niets anders dan hetzelfde vlees maar dan kleiner. Kipseperatorvlees heeft dus ook dezelfde voedingswaarde als kipfilet. Seperatorvlees is dus net zo gezond als vlees zelf.
Je kunt dus niet stellen dat seperatorvlees gezond of ongezond is. Seperatorvlees van kip bevat bijvoorbeeld dezelfde voedingswaarde als kipfilet. Weinig calorieën en vet en veel eiwitten. Dat maakt kipseperatorvlees dus ook gezond. Maar seperatorvlees van andere dieren kan een stuk minder gezond zijn.
Kijk dus altijd naar de voedingswaarden op de verpakking. 1 ingrediënt zegt immers ook niet alles over een product. Kijk dus goed naar de voedingswaarden op de verpakking. Hoe meer eiwitten hoe beter. Hoe meer vezels hoe gezonder. Hoe minder suiker en calorieën, hoe gezonder.