Wat zijn eiwitten?

Het is steeds meer mensen duidelijk dat eiwitten gezond zijn. Eiwitten helpen bij het afvallen. Een eiwitrijk dieet is het beste dieet. Het is vaak wel bekend dat eiwit met name te vinden is in dierlijke producten zoals vlees, zuivel en eieren. Eigenlijk zit in vrijwel elk product wel wat eiwit. Ook in fruit of groente. De hoeveelheid in dit soort producten is natuurlijk verwaarloosbaar. Een synoniem voor eiwit is proteïne. Maar wat is nu eigenlijk een eiwit?

Eiwitten zijn samen met koolhydraten en vetten de voedingsstoffen voor je lichaam. Voedingsstoffen zijn hard nodig, je lichaam haalt hier zijn energie vandaag. Je lichaam heeft alle drie de voedingsstoffen nodig. Eiwitten leveren calorieën, dus energie voor je lichaam. 1 gram eiwit levert 4 calorieën. Daarnaast bevatten eiwitten aminozuren. Juist deze aminozuren maken eiwitten onmisbaar voor het lichaam. Dit zijn namelijk de bouwstenen van de eiwitten in lichaamscellen. De bouwstenen dus van je spieren. Er bestaan 22 verschillende soorten aminozuren. 9 daarvan kun je alleen via de voeding binnen krijgen. Vandaar dat het zo belangrijk is om voldoende voeding met eiwitten te eten. De overige aminozuren kan je lichaam normaal gesproken zelf aanmaken. Maar zonder eiwitten zal er geen spiermassa kunnen worden aangemaakt. In je lichaam wordt er voortdurend nieuwe lichaamseiwitten gevormd. Bij een volwassene is dit wel 200 tot 300 gram per dag dat opnieuw wordt aangemaakt. Dit gebeurt in je lever en je darmen, maar natuurlijk ook in het spierweefsel zelf. Wanneer je meer lichaamseiwitten aanmaakt, dan afbreekt, zal de spiermassa groeien.

Er zijn dierlijke eiwitten en plantaardige eiwitten. In producten met dierlijke eiwitten zitten vaak relatief veel eiwitten. In plantaardige voeding zitten nu eenmaal veel minder eiwitten. Dit is ook de reden dat mensen met een vegetarisch eetpatroon vaak te weinig eiwitten binnen krijgen.