Van light frisdrank word je niet dik!

Vaak wordt light frisdrank als ongezond en dikmakend aangemerkt. Even ter zijde dat bepaalde stoffen in light frisdrank misschien wel of niet gezond zijn, is frisdrank zelf in ieder geval niet dikmakend. Light frisdrank bevat simpelweg vrijwel geen calorieën. Toch is de conclusie uit vele wetenschappelijke onderzoeken uitgewezen dat mensen die veel light frisdranken drinken, een hogere kans hebben op overgewicht. Hoe kan dat?

Theoretisch gezien is het simpel. Light frisdrank bevat vrijwel geen calorieën dus kun je er ook niet van aankomen. Er moet dus een andere reden zijn dat mensen die light frisdrank drinken, een hogere kans hebben op overgewicht. Dat heeft eigenlijk verschillende redenen. De eerste en meest voor de hand liggende reden is dat wanneer je light frisdrank drinkt, je het idee hebt dat je meer kan eten. Je hebt tenslotte geen calorieën gedronken.

Daarnaast houden de stoffen in light frisdrank je lichaam eigenlijk voor de gek. Je lichaam krijgt het idee dat er voedingsstoffen binnen komen en gaat aan de slag met de verwerking daarvan. Er valt echter niets te verwerken voor je lichaam. Je lichaam kan geen energie halen uit de kunstmatige zoetstoffen. Het gevolg is dat de energiebalans van het lichaam verstoord raakt. Doordat je lichaam in de war raakt, zal het vragen om meer suikers. Het is moeilijk om hier weerstand tegen te bieden. Wie dat wel kan, zal natuurlijk niet aankomen van light frisdranken. Maar het is moeilijk om de vraag van je lichaam te weigeren.

Op den duur gaat je lichaam geen verschil meer zien tussen suiker en zoetstof. Wanneer je veel zoetstoffen binnen krijgt, heb je steeds meer nodig voor een verzadigd gevoel. Je zult dus eigenlijk automatisch meer suiker willen eten.

Conclusie:
Je wordt zeker niet dik van light frisdrank omdat er geen calorieën in zitten. Wel kan het ervoor zorgen dat je meer gaat eten. Je wordt dus niet dik van light frisdrank zelf, maar van de gevolgen voor je lichaam. En wanneer je daar weerstand tegen kan bieden, dan zul je ook niet dik worden. Maar wanneer je lichaam vraagt om suiker is het moeilijk om daar weerstand tegen te bieden.