Asperges zijn gezond!

Asperges zijn gezond. Heel gezond zelfs. Ze zitten boordevol voedingsstoffen, zijn caloriearm en vetvrij. Niet voor niets worden ze ook wel het ‘witte goud’ genoemd. Ze zijn relatief duur voor een groente. Ze zijn volop verkrijgbaar van april tot en met juni. Een zeer korte periode dus.

Asperges bevatten van nature veel vitaminen. Vergeleken met andere groente zijn asperges vooral rijk aan vitamine E. Een belangrijke vitamine die zorgt voor een goede gezondheid van bijvoorbeeld de huid. Daarnaast zijn asperges rijk aan vitamine K, vitamine C, vitamine B1, vitamine B2 en vitamine B11. Naast veel vitaminen bevatten asperges ook nog eens heel veel mineralen. Voor het lichaam belangrijke mineralen zoals kalium, calcium, magnesium, ijzer, mangaan en zink vind je in asperges.

Groene, paarse en witte asperges
Elke soort asperge heeft zo zijn eigen voordelen en toepassingen. Vooral de witte asperge wordt in Nederland veel gegeten, alhoewel ook de groene asperge steeds populairder wordt. De paarse asperge vind je vrij weinig in de winkel maar is zeker de moeite waard.

Het verschil is naast de kleur ook de manier van bereiding. De witte asperges moeten altijd worden geschild. Bij de groene en paarse asperges is het voldoende om het onderste stuk van de asperge af te snijden. Witte asperges worden het beste bereid door ze te koken, terwijl groenen en paarse asperges juist ideaal zijn om te grillen of bakken. De paarse variant kan ook rauw worden gegeten en bevat meer suiker dan de andere soorten. Daardoor wordt deze juist vaak in salades gebruikt.

Leuke weetjes:
– asperges hebben een vochtafdrijvende werking en bij veel mensen gaat de urine stinken. Dit komt door asaparagusiczuur dat wordt afgebroken door het lichaam waarbij zwavel vrijkomt.
– wanneer je twee asperges tegen elkaar aan wrijft, dan komt er een piepend geluid indien deze vers zijn.

Voedingswaarde
Per 100 gram bevatten witte asperges slechts 21 calorieën en 2 gram eiwit. Ze bevatten vrijwel geen koolhydraten en vetten en zijn dus ideaal voor een dieet.