Wat doen anabolen?

Anabolen worden alsmaar populairder, met name onder amateursporters. De anabolen worden natuurlijk gebruikt om sneller spieren te laten groeien. Deze werking van anabolen zijn algemeen bekend en de reden dat het gebruik een stijgende lijn laan zien. Maar anabolen hebben een heleboel negatieve en ongewenst effecten. In dit artikel lees je zowel de positieve, als de negatieve effecten van anabolen.

De gewenste lichamelijke effecten van anabolen:
1. Verhoging van de proteïnesynthese. Anabolen zorgen voor een betere opbouw van proteïne maar remmen tegelijkertijd ook de afbraak.

2. Daarnaast stimuleren anabolen de rode bloedcellen. Hierdoor krijg je een hogere zuurstofcapaciteit waardoor je meer uithoudingsvermogen hebt. Je kunt dus langer en zwaarder sporten.

3. Betere concentratie. Anabolen worden bijvoorbeeld ook weleens gebruikt door studenten.

4. Het groeihormoon STH wordt gestimuleerd. Hierdoor groeien je spieren ook sneller.

5. Je spieren herstellen sneller na inspanning.

Natuurlijk zijn er ook (zeer) veel negatieve effecten van anabolen:
1. Vrouwen krijgen mannelijke uiterlijke kenmerken zoals baardgroei, mannelijke vormen, gezichtsbeharing, lichaamsbeharing, een lagere stem en het uitblijven van de menstruatie. De effecten zijn vaak onomkeerbaar.

2. Anabolen zorgen voor acne, vooral op rug, borstkas en het gezicht. Daarnaast kan het zo zijn dat je water gaat vasthouden en je een opgezwollen gezicht krijgt.

3. De meest gevaarlijke en levensbedreigende aandoening die wordt veroorzaakt door anabolen zijn cardiovasculaire ziekten. Het hart kan het simpelweg niet aan. Je kunt hier aan overlijden.

4. Haaruitval

5. Bij mannen vergroot het gebruik van anabolen het risico impotentie en kunnen de testikels slinken. Ook is er een risico op een vergrote prostaat waardoor het uiteindelijk mogelijk is dat de man niet meer kan urineren.

6. Een verhoogde kans op levertumoren en leverziekten.

7. Blindheid

8. Pijn in maag- en darmkanaal. Ook kan er sprake zijn van bloedingen. Daar kun je aan overlijden.

9. Te hoge bloeddruk en afname van de goede cholesterol.