Is yoghurtdrank gezond?

Drinkyoghurt is er in vele soorten en maten. Het wordt vaak gedronken bij het ontbijt of de lunch. Met de jaren drinken we in Nederland steeds meer van deze drinkyoghurt. Het is gewoon een lekkere variatie op melk. Maar is zo’n yoghurtdrankje zoals vifit of optimel eigenlijk wel gezond?

Voordelen
Het voordeel van drinkyoghurt is dat er eiwit in zit. Eiwitten zijn heel belangrijk voor de gezondheid. In 100 ml drinkyoghurt zit meer dan 3 gram eiwit, ongeveer evenveel als in melk. Eiwitten zijn zeer belangrijk voor de aanmaak en het behoud van spiermassa. Daarnaast zit er veel calcium in melkproducten. Veel mensen krijgen te weinig calcium binnen. Aangeraden wordt een hoeveelheid van 1000 tot 1300 mg per dag. 100 ml yoghurtdrank bevat ongeveer 120 mg calcium. Met 2 glazen yoghurtdrank per dag krijg je ongeveer 500 ml binnen, dat staat gelijk aan 600 mg calcium. Je bent dan al op de helft van je dagelijkse benodigde hoeveelheid.

Nadelen
Het grootste nadeel van drinkyoghurt is dat er vaak suiker aan is toegevoegd. Dit wordt gedaan om de zure smaak van de yoghurt te compenseren. Dit is nog vaker het geval bij de vetvrije drinkyoghurt. Hier wordt de afwezigheid van vet eigenlijk gecompenseerd door meer suiker aan het product toe te voegen. In 100 ml yoghurtdrank zit meer dan 5 gram suiker.

Let op
Er zit een groot verschil tussen de yoghurtdrink met 0% vet en ‘normale’ yoghurtdrank. Qua calorieën alleen al bevat 100 ml drinkyoghurt met 0% vet 32 calorieën terwijl een gewone drinkyoghurt per 100 ml al snel meer dan 60 calorieën bevat. Daarnaast kun je kiezen tussen drinkyoghurt die is gezoet met zoetstoffen, of drinkyoghurt die zoet is door puur fruit of vruchtensap.

Zoals voor eigenlijk alles op het gebied van voeding telt, geldt dat je vooral maat moet houden. Niet te veel en niet te weinig. Yoghurtdrank is niet per se gezond of ongezond indien je er op let dat er niet te veel suiker en vet in zit. Het past prima binnen een gezond voedingspatroon, maar natuurlijk wel met mate.