Het staat op de pot van de honing en bij de meeste mensen is het wel bekend, baby’s mogen geen honing. Maar waarom is honing eigenlijk gevaarlijk voor honing? De gevolgen van het eten van honing kunnen voor baby’s zelfs dodelijk zijn.
Het fatale gevolg van het eten van honing is botulisme, een in Nederland zeer zeldzame ziekte. De bacterie genaamd clostridium botulinum komt via de poten van bijen in honing. Maar naast in honing kan het ook voorkomen in zelf ingemaakte groente en vlees en zelf ingemaakte producten in olie (knoflook/zelfgemaakte pesto/kruidengroente). Wees hier dus zeer voorzichtig mee. Ingeblikte groente met een blik dat bol staat kun je om deze reden dan ook het beste niet meer eten. Ook contact met dode vissen en watervogels geeft een risico op botulisme.
Wanneer de bacterie clostridium botulinum in de darmen terecht komt kunnen deze ontkiemen waardoor ze giftige stof gaan verspreiden. Een kleine hoeveelheid van deze giftige stof is zeer schadelijk en kan grote gevolgen hebben. De darmflora van een baby is nog onvoldoende ontwikkeld. Daardoor kunnen zelfs sporen van de bacterie uitgroeien tot bacteriën. Deze maken vervolgens gifstoffen aan welke grote invloed hebben op het zenuwstelsel. Botulisme is een vorm van voedselvergiftiging.
Symptomen zijn slikklachten, kwijlen, niet meer eten, obstipatie, moeilijk praten, slecht zicht, spierzwakte en verlammingen. In het ergste geval worden de ademhalingsspieren aangedaan, dit kan leiden tot de dood. Deze symptomen kunnen 12 tot 36 uur na de vergiftiging optreden.
98% van de gevallen van botulisme komt voor bij kinderen in de leeftijd tot zes maanden.
De kans dat een baby daadwerkelijk ziek wordt is volgens het RIVM klein. Toch is voorkomen natuurlijk altijd beter. Het risico op bovengenoemde gevolgen wil je natuurlijk niet. Het RIVM raadt aan om kinderen tot 1 jaar geen honing te laten eten.