Is couscous gezond?

Couscous is in elke supermarkt te koop. Het is een vervanging van koolhydraten bij het avondeten en komt daarmee in de plaats van bijvoorbeeld rijst, pasta of aardappelen. Het is een graanproduct dat is gemaakt van tarwekorrels en water. Is couscous gezond?

Voedingswaarde
Couscous is qua voedingswaarde vergelijkbaar met producten als rijst en pasta. 100 gram rauwe volkoren couscous bevat 377 calorieën, 13 gram eiwit, 5 gram vezels en 0 gram vet. Couscous bestaat voor het grootste gedeelte uit koolhydraten, 77 gram per 100 gram rauw product.

Vitaminen en mineralen
Couscous bevat vitaminen en mineralen. Het is rijk aan Vitamine B1, B2, B6 en B12. Daarnaast bevat het belangrijke mineralen zoals ijzer, calcium, fosfor, kalium, magnesium en zink.

Bereiding
Couscous kan je simpelweg bereiden door het graan te laten wellen in water dat net is gekookt. De couscous kan worden gegeten in combinatie met salade of bijvoorbeeld in een wokgerecht worden verwerkt. Er zijn eigenlijk talloze variaties denkbaar. Wat je met pasta, rijst en aardappelen kunt doen, kun je vaak ook met couscous. Leuk voor de variatie.

Een portie couscous is 75 gram onbereid product.

Volkoren couscous
Voor couscous worden vaak tarwekorrels gebruikt waarvan de de graanvezels zijn verwijderd. Dit is vergelijkbaar met wit brood en dus niet gezond. Je hebt echter ook volkoren couscous. Je merkt qua smaak weinig verschil. Toch is de volkoren variant veel gezonder. Zorg er dus altijd voor dat je volkoren couscous koopt.

De volkoren variant van couscous is dus zeker een gezond alternatief voor de koolhydraten in de avond.