Is orzo gezond?

Orzo is een soort pasta die nog het meest lijkt op dikke korte rijst. In landen als Italië, Griekenland en Turkije wordt orzo vaak gebruikt in de keuken. Het is de ideale vervanging van zowel pasta als rijst en is gemakkelijk in gerechten te verwerken. Je kunt het tegenwoordig in vrijwel elke grote supermarkt kopen maar ook bij Turkse of Marokkaanse winkels kom je het vaak tegen.

Voedingswaarde
Orzo is laag in calorieën. 100 gram gedroogd product bevat 350 calorieën. Verder bevat orzo 12 gram eiwit, 3,5 gram vezels en slechts 1,2 gram vet per 100 gram gedroogd product. Orzo bevat veel koolhydraten, 71 gram per 100 gram.

Bereiding
Wanneer je de orzo kookt heeft het resultaat iets weg van romige rijst. Je kunt het meekoken in een lekkere soep maar je kunt er ook heerlijke pastagerechten en salades van maken.

Voor 100 gram orzo kun je het beste beginnen met het koken van 100 ml water. Wanneer het water kookt, voeg je de orzo toe. Voor een nog lekkerder effect kun je de orzo eerst even bakken in olijfolie. Daarna laat je de orzo ongeveer twaalf minuten koken. Schep regelmatig om. Voeg eventueel water toe als de pan te droog wordt. Daarna is de orzo klaar voor gebruik in je gerecht.

Is orzo gezond?
Orzo is dus een graansoort die vergelijkbaar is met rijst en pasta. Het is dus rijk aan koolhydraten en je moet er zeker niet te veel van eten. Wel is het zeer handig voor de afwisseling. Een goede vervanging van rijst en pasta die je vooral eens moet proberen!