Vijgen zijn goed voor de stoelgang

Vijgen hebben vele gezondheidsvoordelen voor de mens. Vijgen zijn zoet en daardoor kunnen ze gemakkelijk gebruikt worden als gezonde vervanging van bijvoorbeeld geraffineerde suiker. Heb je bijvoorbeeld wel eens vijgenbrood met kaas geprobeerd? Een heerlijke gezonde snack voor tijdens de borrel of op een verjaardag. Of een heerlijke salade met geitenkaas, honing en vijgen? Ook zeker een aanrader. Vijgen kun je met of zonder schil eten. Met een mesje is de schil er gemakkelijk af te halen. Vijgen groeien aan de vijgenboom. Ze zijn gevoelig voor schimmel. Het is dus aan te raden niet te lang te wachten met eten nadat je ze hebt gekocht. Kijk goed in de winkel of er geen lelijke plekken op de vijgen zitten. Wanneer dit wel zo is, zijn de vijgen vaak dezelfde dag of de volgende dag al beschimmeld en al meteen een stuk minder lekker. Vijgen bewaar je het beste buiten de koelkast.

Vijgen hebben de volgende (gezondheids)voordelen:
– stabiliserende werking op de bloedsuikerspiegel
– het mineraal kalium in vijgen zorgt voor een gezonde bloeddruk
– vijgen hebben een positief effect op het cholesterolgehalte
– gaan osteoporose tegen
– de grote hoeveelheid vitamine a in vijgen zorgt voor een mooie huid

Keelpijn
Wat bij veel mensen onbekend is, is dat vijgen een geneeskrachtige werking hebben wanneer je last hebt van keelpijn. Dat komt door de mucilage, het plakkerige lijmerige onderdeel van de vijg. Dit smeert als het ware je keel. Zeker de moeite waard dus om te proberen wanneer je ooit weer eens last hebt van keelpijn.

Stoelgang
100 gram vijgen leveren je bovendien 8,2 gram vezels, even veel als in volkoren brood! Ter vergelijking: de pruim die bekend staat op het bevorderen van de stoelgang, bevat ‘slechts’ 1,2 gram vezels per 100 gram. Heb je last van obstipatie, eet dan elke dag 3 vijgen en kijk wat voor effect dit heeft!

Voedingswaarde vijgen
Vijgen bevatten per 100 gram ongeveer 300 calorieën. Een vijg weegt ongeveer 30 tot 40 gram. Maar natuurlijk heb je grote vijgen en kleine vijgen.

Ook gedroogde vijgen zijn gezond. Maar omdat het vocht uit deze vijgen is, bevatten ze per 100 gram meer calorieën dan de verse variant.