Mag je softijs en milkshakes als je zwanger bent?

Wanneer je zwanger bent vliegen de goedbedoelde tips en adviezen je om de oren. Veel voeding wordt afgeraden om te eten tijdens de zwangerschap. Bepaalde voeding kan namelijk een miskraam, vroeggeboorte of ernstige ziekten en afwijkingen veroorzaken bij het ongeboren kind. Softijs en milkshakes worden vaak in het rijtje genoemd met voeding die je niet mag eten tijdens je zwangerschap, dit in verband met de listeria bacterie. Maar klopt dat eigenlijk wel?

Listeria is een bacterie die de voedselvergiftiging listeriose kan veroorzaken. Deze gevaarlijke bacterie komt voor in rauwmelkse kaas, voorverpakte gerookte vis en rauwe dierlijke producten. Wanneer je besmet raakt met de bacterie duurt het 1 tot 90 dagen voordat een voedselvergiftiging zich voor zal doen. Overigens kan dit bij gezonde personen vrijwel ongemerkt voorbij gaan of slechts in de vorm van milde griepverschijnselen. Wanneer je ziek wordt is het dus vaak moeilijk te achterhalen waardoor dit precies komt. Omdat zwangere vrouwen een slechtere weerstand hebben, zijn zij vatbaarder voor de bacterie.

De bacterie vermenigvuldigd zich gemakkelijk bij temperaturen van rond de 4 graden. Softijs in apparaten heeft vaak een temperatuur tussen de 0 en 5 graden, ideaal voor de listeria bacterie. Vooral bij een slechte reiniging en het lang bewaren van het product loopt het risico op aanwezigheid van listeria dus op.

Echter bestaan er tegenwoordig ook softijsmachines die gebruik maken van poeders om het softijs te maken. Hierdoor wordt het softijs dus niet langdurig op een vochtige plek bewaard waar de bacteriën vrij spel hebben. Daarnaast zijn de nieuwe softijsapparaten zelfreinigend.

De meningen over het wel of niet eten van softijs en milkshakes tijdens de zwangerschap zijn verdeeld. Zo stellen sommigen dat dit wel kan wanneer je het koopt op drukke plaatsen waar veel softijs wordt gegeten en waar bovendien een goede hygiëne in acht wordt genomen. Een ander argument is dat vele vrouwen al voor de zwangerschap in aanraking zijn gekomen met de listeria bacterie. Het lichaam heeft hier dan al weerstand tegen opgebouwd waardoor de bacterie ook tijdens de zwangerschap niet meer schadelijk is.

Anderen eten voor de zekerheid geen softijs tijdens de zwangerschap. Omdat dit voor hen een fijner gevoel geeft. Softijs is in ieder geval veilig wanneer er hygiënisch met het product wordt omgegaan. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je milkshake bijvoorbeeld zelf te maken.