Wat is een winterdepressie?

Een winterdepressie is wat de naam al doet vermoeden. Het is een depressie die telkens de kop opsteekt wanneer de dagen korter worden en de temperatuur omlaag gaat. De depressie gaat vanzelf over zodra de dagen weer langer worden. Overigens hoef je deze winterdepressie natuurlijk niet uit te zitten, het is verstandig om hulp te zoeken en naar de huisarts te gaan. Een (winter)depressie is niet zomaar een somber gevoel. Wanneer is er echt sprake van een winterdepressie?

Veel mensen vinden de zomer leuker dan de winter. In de winter zijn mensen vaak somberder en worden er minder dingen ondernomen. Dit betekent echter niet dat er meteen sprake is van een winterdepressie. Een winterdepressie is van grote invloed op het dagelijks leven. Het heeft echt invloed op het functioneren en ook de mensen in je omgeving zullen het merken. Symptomen zijn eigenlijk hetzelfde als bij een gewone depressie:

1. Erge vermoeidheid en veel meer slapen dan normaal.
2. Sterke toename van de eetlust. Soms komt een sterke afname ook voor.
3. Zeer prikkelbaar zijn richting de omgeving.
4. Slecht kunnen concentreren waardoor werken moeilijk is.
5. Niet meer kunnen genieten.
6. Jezelf er niet toe kunnen zetten om dingen te doen.
7. Geen behoefte aan sociale contacten.
8. Geen behoefte aan seks.
9. Vlak gevoel richting geliefden. Het gevoel hebben dat je niet om hen geeft.
10. Stil zijn, geen behoefte hebben om te praten.
11. Geen interesse meer hebben in anderen.
12. Het gevoel dat je de liefde van anderen niet waard bent.

Oorzaak
Sommige mensen hebben ieder jaar last van een winterdepressie. De oorzaak van de winterdepressie wordt gezocht in het gegeven dat er minder zonlicht is. Wanneer de zon onder is gaat je lichaam het hormoon melatonine aanmaken. Hierdoor word je slaperig en heb je een grotere behoefte om te slapen.

Tips
Een aantal zeer simpele tips zijn gezond eten en bewegen. Dit is van grote invloed op je humeur. Het is erg moeilijk wanneer je in een depressie zit, om toch gezond te leven en te bewegen. Doe toch je best. Pak de fiets en ga naar de sportschool. Het is zeer goed om de beweging zoveel mogelijk buiten te doen. Ga vooral in de ochtend vroeg naar buiten. In de winter is de hoeveelheid ‘blauw’ licht op dat moment het hoogst. Dit remt de aanmaak van het hormoon melatonine, waardoor je minder slaperig wordt.

Vaak helpt lichttherapie. Hierbij wordt het zogenaamde ‘blauwe’ licht via een speciale lamp verspreid. Je moet dan gedurende een korte tijd, meestal in de ochtend bij de lamp in de buurt gaan zitten. Dit zou een winterdepressie in veel gevallen weten te voorkomen. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat voor 80% van de mensen met een depressie baat heeft.

Een ander kruid dat helpt is sint-janskruid. Dit is zelfs officieel geregistreerd als medicijn tegen depressie.