Hoe vaak moet je hardlopen?

Hardlopen kan verslavend werken. Zeker wanneer het zomer is en mooi weer kan het verleidelijk zijn om elke dag even een rondje te rennen. Ook in periodes van stress wordt hardlopen gebruikt om het hoofd even ‘leeg’ te maken en te ontstressen. En natuurlijk ook wanneer je lekker wilt eten maar niet wilt aankomen. Hardlopen is immers een zeer efficiënte manier om calorieën te verbruiken en ervoor te zorgen dat je niet aankomt maar wel lekker kan genieten van eten. Maar is het goed om elke dag hard te lopen? Kan je ook te veel hardlopen?

Natuurlijk is het per persoon verschillend hoeveel hardlopen fijn is. Net zoals dat snelheid en afstand per persoon sterk verschillen, verschilt ook het ideale aantal keren hardlopen per persoon. En natuurlijk is het ook afhankelijk van de dag zelf. De ene dag loop je nu eenmaal een stuk gemakkelijk dan een andere dag. Je kunt er dus ook ter plekke voor kiezen om je training wat te wijzigen en in plaats van een duurloop toch voor een intervaltraining te gaan.

Het beste kun je tussen twee (dezelfde) trainingen voldoende rust nemen. Voor velen is het ideale aantal keren hardlopen om de dag. Je geeft je lichaam zo voldoende rust en bent er weer helemaal klaar voor. Na een rustige duurloop zullen je spieren sneller hersteld zijn dan na een intensieve intervaltraining. Wil je wel graag dagelijks lopen? Kies er dan voor om minimaal 1 of 2 rustdagen per week te hebben. Wissel ook zware en lichte trainingen met elkaar af.

Natuurlijk hoef je op de rustdag niet te rusten. Een goed alternatief is krachttrainen. Dit bevordert de positieve gevolgen van hardlopen sterk. Zo train je andere spiergroepen. Op de dagen dat je gaat hardlopen geef je dan juist deze spiergroepen weer rust.

Je lichaam zal zelf ook aangeven wanneer het teveel wordt. Houd je tijd bij. Wanneer je een dag zeer intensief hebt hardgelopen, zul je waarschijnlijk merken dat wanneer je de volgende dag meteen weer gaat, je een stuk minder hard kan rennen. Dat komt omdat je spieren nog niet voldoende zijn hersteld.

Hoewel er dus niets op tegen is om dagelijks te rennen en je vooral ook naar je eigen lichaam moet luisteren, is het wel uitermate belangrijke om voldoende rust te houden. Zonder rust zul je namelijk nooit spiermassa opbouwen maar alleen maar vet- en spiermassa verliezen. Daarmee verliest je lichaam vorm en dat kan niet de bedoeling zijn.