Wat kun je doen tegen vet haar?

Vaak wordt aangeraden om je haar maximaal 2 keer per week te wassen, juist om vet haar te voorkomen. Maar als je vet haar hebt is het erg lastig om dit niet te wassen. Je kan er namelijk erg onzeker van worden. Het vette haar ontstaat doordat talgklieren op je hoofdhuid de vetstoffen aanmaken. Een aantal factoren die vet haar veroorzaken kun je beïnvloeden, een gedeelte is hormonaal.

Het is dus heel simpel: hoe meer talgproductie in je hoofdhuid, hoe sneller je haar vet zal zijn. De talgproductie kan stijgen door factoren als zwangerschap en menstruatie. Ook wanneer de temperatuur hoger is, stijgt de talgproductie. Daarom kan het zo zijn dat je haar vetter is in de zomer. Maar ook wanneer je erg warm doucht verhoogt de talgproductie. Maar ook door factoren waar je wel invloed op hebt kan je haar vetter worden. Een belangrijke oorzaak van talgproductie is het stimuleren van de hoofdhuid. Dat doe je wanneer je je haar wast maar ook wanneer je het borstelt. Of wanneer je met je haar speelt, of terwijl je slaapt over je kussen beweegt. Dit is ook de reden dat vaak wordt aangeraden het haar niet te vaak te wassen. Rust gaat vet haar tegen. Je kunt het wassen van je haar bijvoorbeeld uitstelling door een droogshampoo te gebruiken. Als je het wast, was je haar dan zo voorzichtig mogelijk. Probeer zo zacht mogelijk de hoofdhuid te masseren.

Voedingspatroon
Maar ook gezonde voeding heeft zijn uitwerking op je haar. Wanneer je veel vette producten eet, kan het zijn dat je haar ook vetter zal zijn. Daarnaast is het heel erg belangrijk om te zorgen voor voldoende hydratatie. Drink dus voldoende! Wanneer je niet voldoende drinkt, zal de talgproductie van je hoofdhuid hoger zijn om de droge hoofdhuid te compenseren. Zorg dus echt voor voldoende vocht!