Zijn koekrepen gezond?

Koekrepen zoals liga’s, sultana’s en yoghurt- en mueslirepen zijn makkelijk voor onderweg. Ze zijn dan ook niet voor niks enorm populair als tussendoortje. Ook (kleine) kinderen krijgen de repen al mee naar school. Maar zijn deze repen eigenlijk wel gezond? Kun je niet net zo goed een gewone koek of een stuk chocolade eten?

Veel van de koekrepen die je in de supermarkt kan vinden zitten boordevol toegevoegde suiker. Er staat weliswaar op dat de repen gezond zijn of vezelrijk maar het tegendeel is vaak waar. De gemiddelde reep bestaat voor een groot deel uit koolhydraten en dan met name suiker. Ook bevatten ze vaak weinig eiwitten en vezels. Het geeft dus geen vol gevoel en levert wel alleen loze calorieën. Waarschijnlijk is het je dan ook nog niet overkomen dat je na 1 koekreep zo’n verzadigd gevoel had dat je klaar was met eten.

Toch zijn er wel genoeg repen, ook in de supermarkt, die wel een goede keuze zijn. Het is eigenlijk heel simpel. Lees de verpakking en je weet wat voor reep je hebt. Kies voor een reep met veel eiwitten en vezels en weinig koolhydraten en suikers. Via internet kan je veel repen kopen. Ook in de supermarkt zijn juist de eiwitrijke repen te koop.

Het gaat er dus om welke reep je kiest. Er zijn genoeg gezonde repen met veel eiwitten te verkrijgen en waaraan geen suikers zijn toegevoegd. Deze repen bestaan met name uit fruit en noten en volkoren graan. En natuurlijk is het beter om te kiezen voor vers fruit, een handje noten of een bakje yoghurt. Maar soms heb je gewoon even zin in iets anders en dan is een goed gekozen koekreep een goed alternatief.