Hoe ongezond is drop?

Drop is een typisch Nederlands snoepje. Het is dan ook zeer populair. Het gemiddelde zou liggen op 2 kilo drop per persoon per jaar. Maar vaak hoor je dat het eten van drop gevaarlijk is. Welke risico’s er zitten aan het eten van drop lees je in dit artikel. En hoe gezond is drop ten opzichte van andere snacks? Word je dik van drop?

Drop bevat relatief weinig calorieën per 100 gram. Gemiddeld tussen de 300 en 350 calorieën. In vergelijking met andere snacks is dat weinig. Zo bevatten chips en koeken per 100 gram tussen de 500 en 700 calorieën. Helaas staat daar tegenover dat de massa van drop ook klein is. Je eet er dus gemakkelijk veel van. In drop zit vaak veel suiker. Er zit eigenlijk niks gezonds in drop. Drop is niet gezond maar wel erg lekker. Als je het eet, geniet er dan gewoon van en eet niet te veel.

Het gezondheidsrisico van het eten van te veel drop
Wanneer je echt te veel drop eet, brengt dit wel gezondheidsrisico’s met zich. Dit kan namelijk resulteren in een te hoge bloeddruk en in het vasthouden van te veel vocht. Dat komt deels doordat veel drop erg zout is. Maar ook bij zoete drop is dit een risico. Dat komt doordat de meeste soorten drop glycyrrhizinezuur bevatten. Deze zoetstof komt uit zoethout. Dit is ook de reden dat het zwangere vrouwen vaak wordt afgeraden om (te veel) drop te eten. Zij hebben namelijk al door de zwangerschap een hoger risico op het hebben van een hoge bloeddruk en dit kan gevaarlijk zijn voor zowel moeder als kind.

Glycyrrhizinezuur leidt ook tot een kaliumtekort bij grote hoeveelheden. Dit kan tot allerlei klachten leiden maar zeker ook tot zeer ernstige klachten en ziekenhuisopname. Kaliumtekort zorgt namelijk voor hartritmestoornissen