Is amandelmelk gezond?

Er wordt veel gezocht naar alternatieven voor melk. Dat komt doordat meer mensen zich afvragen of melk gezond is. Ook wordt er vaker getest op een lactose-intolerantie. Het is tegenwoordig populair om melk te vervangen door andere producten. Een veel gebruikt alternatief voor melk is amandelmelk. Dit is, zoals de naam al zegt, melk gemaakt van amandelen. Het is 100% plantaardig en daarmee ideaal voor veganisten.

Je kunt amandelmelk makkelijk verkrijgen in de supermarkt. Tegenwoordig heeft vrijwel elke supermarkt amandelmelk in de schappen staan. Het is zeker het proberen waard. Nadeel is dat amandelmelk vaak een stuk duurder is. Maar is amandelmelk gezond? Is amandelmelk gezonder dan koemelk?

Melk versus amandelmelk
Amandelmelk bevat per 100 ml minder calorieën dan koemelk, namelijk zo’n 14. Let wel op dat je de ongezoete variant koopt. Er zijn namelijk veel soorten amandelmelk waar suiker aan is toegevoegd. De hoeveelheid calorieën neemt dan natuurlijk ook toe. Daarnaast bevat het 0,9 gram proteïne, 6,6 gram koolhydraten, 0,8 gram vezels en 2,3 gram vet. Het is een goede bron van goede vetten en eiwit. Amandelmelk bevat een stuk minder eiwit dan koemelk. Gewone koemelk bevat ongeveer 3,5 gram eiwit per 100 milliliter en amandelmelk niet eens 1 gram eiwit. Dat is jammer want eiwit is wel 1 van de dingen die een melkdrank gezond maken. Ook zit er minder calcium in amandelmelk.

Amandelmelk heeft helaas niet de positieve eigenschappen van amandelen. Dat komt doordat een liter amandelmelk slechts 2% amandelpasta bevat. De hoeveelheid vitaminen en mineralen in amandelmelk is dan ook klein en de gezondheidsvoordelen van amandelen zul je zeker niet hebben door het drinken van amandelmelk. Er zitten vrij weinig amandelen in amandelmelk.

Is amandelmelk gezond?
Amandelmelk is dus niet gezond, maar zeker ook niet ongezond. Er zitten weinig voedingsstoffen in en je hoeft het dan ook niet te drinken omdat het gezond is. Het is geen vervanging van melk. Wanneer je het lekker vindt, moet je het natuurlijk vooral drinken!