Oorzaken van extreme moeheid

Moeheid is vervelend. Soms kun je ze moe zijn dat je niks meer gedaan krijgt. Je raakt snel geïrriteerd, kan je niet concentreren en voelt je de hele dag lamlendig. De enige manier om de dag door te komen is door bakken met koffie te drinken. Helaas wordt moeheid ook in vele onderzoeken in verband gebracht met ongezond eten. Dat komt doordat je lichaam de moeheid compenseert met eten. Snelle snacks en ongezonde maaltijden zijn vaak het gevolg. In dit artikel lees je de meest voorkomende oorzaken van moeheid. Want als je weet waardoor je moe bent, kun je hier iets aan doen. Zo kun je ook de spiraal van ongezond eten door moeheid, waardoor je weer moe wordt verbreken. Dit zijn de drie belangrijkste oorzaken.

Te weinig slapen
De meest voor de hand liggende reden dat je moe bent is natuurlijk dat je te weinig slaapt. Het is ook lastig om tegenwoordig op tijd naar bed te gaan. Met een druk schema heb je de avond misschien wel nodig om te sporten, social media te checken of televisie te kijken. Wanneer je vaak moe bent kun je het beste een tijd wat vroeger naar bed gaan en proberen meer uren te slapen. Zorg dat je in het uur voordat je naar bed gaat al tot rust komt. Leg bijvoorbeeld telefoon weg en lees een boek of ga uitgebreid in bad. Vaak helpt dit om beter te slapen.

Te weinig eten
Als je lichaam niet genoeg voedingsstoffen binnen krijgt is het logisch dat je moe bent. Je hebt immers energie nodig om te functioneren. Een streng dieet of zwaar sportregime kan ervoor zorgen dat je te weinig calorieën binnen krijgt waardoor je erg moe kan zijn. Zorg dus voor een gezond voedingspatroon waarbij je je calorieën uit gezonde producten haalt. Eet niet te veel, maar zeker ook niet te weinig.

Psychische klachten
Een depressie zorgt vaak voor extreme moeheid. Maar ook wanneer je gedachten overuren maken, je veel zorgen hebt, gestrest bent, of je vaak neerslachting voelt, kan dit zorgen voor moeheid. Doe iets aan deze klachten. Ga mediteren, zorg voor ontspanning en orden je gedachten. Zo bestrijd je ook moeheid. Niet alleen kun je letterlijk wakker liggen doordat je gedachten een loopje met je nemen, ook heb je meer slaap nodig wanneer je psychisch door een moeilijke periode gaat.