Hoe herken je een lactose-intolerantie?

Van lactose-intolerantie is sprake wanneer je lichaam niet in staat is om lactose te verteren en klachten krijgt na het eten van lactose. Lactose is melksuiker en vind je dan ook vooral in melk en melkproducten. Maar wat is de oorzaak van lactose-intolerantie? Kun je hier iets aan doen? En welke klachten krijg je wanneer je lactose-intolerant bent?

Wat is de oorzaak van een lactose-intolerantie?
Lactose bestaat uit glucose en galactose. In je darmen worden deze twee onderdelen van elkaar gescheiden door een enzym genaamd lactase. Na deze scheiding worden beiden stoffen opgenomen door je bloed. Sommige mensen hebben te weinig van het enzym lactase in hun darmen. Het scheiden gebeurt dan onvoldoende en de lactose wordt niet opgenomen in het bloed, maar blijft in de darmen. Dit veroorzaakt vervolgens de klachten die passen bij een lactose-intolerantie.

Welke klachten heb je als je lactose-intolerant bent?
De klachten ontstaan in de dikke darm. Je kunt last hebben van de volgende klachten:

– Buikpijn
– Diarree
– Misselijkheid
– Opgeblazen gevoel
– Rommelingen in de darmen
– Veel lucht in de buik en winderigheid
– Verstopping

Hoe weet je of je een lactose-intolerantie hebt?
Wanneer je regelmatig last heb van bovengenoemde klachten in combinatie met het drinken of eten van melkproducten, dan kan je het beste even langs je huisarts. Deze kan gemakkelijk testen of er sprake is van een lactose-intolerantie. Je wordt dan doorgestuurd naar het ziekenhuis voor een ademtest.

Je kunt natuurlijk ook zelf, of met behulp van een diëtist een eliminatiedieet volgen. Daarbij elimineer je eigenlijk bepaalde voedingsstoffen om aan de hand daarvan te kijken of je klachten afnemen. Houd er rekening mee dat niet alleen lactose de klachten kan geven. Je kunt bijvoorbeeld ook een gluten intolerantie hebben. De huisarts kan je doorsturen naar een specialist wanneer je deze methode wilt gebruiken.

Blijkt dat je lactose-intolerant bent? Kijk dan eens naar de alternatieven van melk. Wanneer je denkt gluten intolerant te zijn, dan is er glutenvrije voeding voor jou.

Leuk weetje
Lactose-intolerantie komt in ons land relatief weinig voor. Vanaf het derde levensjaar neemt de hoeveelheid lactase bij de mens af. Maar bij West-Europeanen en Noord-Amerikanen is dit doorgaan nog meer dan voldoende om geen klachten te krijgen. Bij de bevolking in Afrika, Azië en Zuid-Amerika komt lactose-intolerantie veel vaker voor. Zij hebben in hun dagelijks voedingspatroon veel minder melksuiker verwerkt.