Wat is Weight Watchers precies?

Tegenwoordig kent iedereen het dieet van Weight Watchers wel. Inmiddels heeft het bedrijf twee succesvolle formules uitgebracht welke door miljoenen mensen worden gevolgd. Het internet wordt overspoelt met succesverhalen van mensen die het dan eindelijk is gelukt om af te vallen. In dit artikel wordt dit dieet uitgebreid besproken.

Bij de Weight Watchers draait het, in tegenstelling tot bij de meeste andere diëten, niet om het tellen van calorieën. In plaats van het tellen van calorieën, telt Weight Watchers punten. Om te weten hoeveel punten welke voedingsmiddelen bevatten zijn op verschillende plaatsen door heel Nederland boodschappenlijstjes te koop. Het nadeel van deze boodschappenlijstjes is dat veel specifieke producten er niet in staan. Vooral het aanbod van vegetarische voedingsproducten is ver onder de maat. Gelukkig kan men ook een rekenmachine kopen bij Weight Watchers zodat men altijd en overal de punten kan berekenen. Voordeel van internet is dat er een online rekenmachine is geïntroduceerd waarmee dit ook gratis kan. De ervaring leert echter dat de punten volgens deze rekenmachine en de punten zoals vermeld in de boodschappenlijst niet overeenkomen. Dit kan bij mensen die zeker van hun zaak willen zijn voor onrust zorgen.

Helaas ben je er met alleen een boekje niet, er wordt verwacht dat de mensen die het Weight Watchers dieet volgen zich elke week melden bij een cursus om zo de vorderingen te bekijken samen met andere mensen die hetzelfde programma volgen. Ook om te weten hoeveel punten je maximaal mag eten moet men zich naar de cursus begeven, of het internet raadplegen. Voor deze wekelijkse cursussen moet men betalen totdat men op het streefgewicht is. Daarna is de cursus gratis bij te wonen. Voor mensen die er niet van houden om met andere mensen dit soort dingen in real life te bespreken, of hun gewicht met anderen te delen, is dit dieet dus niet geschikt. Men kan proberen om het dieet zonder de cursussen te volgen maar juist de cursussen dienen als stok achter de deur om het dieet vol te houden. Bovendien kan je op deze manier duidelijk zien of je al afgevallen bent omdat je gewicht elke week wordt genoteerd.

Bij het Weight Watchers dieet mag men een aantal producten onbeperkt eten voor een bepaald aantal punten. De meeste fruit en groente mogen voor 0 punten, dus onbeperkt, worden gegeten. Hier zijn vraagtekens bij te zetten omdat fruit veel fructose bevat. Dit is fruitsuiker en wanneer het lichaam deze niet verbruikt worden deze gemakkelijk omgezet in vet. Bovendien zorgt suiker er voor dat men meer trek krijgt in zoetigheid. Door te sporten kan men bij de Weight Watchers meer punten verdienen om te eten, maar als sneller afvallen gewenst is kan men deze punten het beste niet extra erbij eten. Er wordt gestreefd naar een gewichtsverlies van 1 kilo per week maar dit is natuurlijk volkomen afhankelijk van uw persoonlijke omstandigheden.

Twee programma’s
Het programma Flexipoints wordt inmiddels door Weight Watchers zelf niet meer ondersteunt. Het nieuwe programma, Propoints, is gebaseerd op de verhouding van koolhydraten, vetten en eiwitten in de voeding. Zo zijn veel voedingsmiddelen die veel eiwitten bevatten onbeperkt te eten voor een bepaald aantal punten. Verder is er bij Propoints een weekbudget aan punten toegevoegd welke mag worden gegeten wanneer de diëter dat wil. Dit weekbudget kan bijvoorbeeld worden gebruikt op feestjes. Men kan er ook voor kiezen alleen het dagbudget aan te houden en het weekbudget niet te gebruiken. Dan zal men vanzelfsprekend sneller afvallen.

Voordeel van het enorme succes van de Weight Watchers is dat vrijwel alle informatie via internet te vinden is. Ook kunnen mensen die dit dieet volgen gemakkelijk steun vinden op internet om hun ervaringen te delen.

Heeft u ook een ervaring met Weight Watchers of een toevoeging aan dit artikel? Schroom dan niet om te reageren.