Zuurdesembrood is gezonder dan gistbrood

Voor het laten rijzen van brood wordt in de meeste gevallen gist gebruikt. Zuurdesem is een natuurlijk rijsmiddel dat in plaats van gist kan worden gebruikt. Waar gist pas gebruikt wordt sinds de Tweede Wereldoorlog, wordt zuurdesem al veel langer gebruikt. Zuurdesembrood heeft veel voordelen ten opzichte van gistbrood.

Voordelen desem in vergelijking met gist
Door desem in plaats van gist te gebruiken zorgt men ervoor dat het brood langer houdbaar is. Bovendien is desem beter voor de spijsvertering. Het bestaat uit meel en water, eventueel aangevuld met een zoetmiddel. Desembrood heeft vaak een veel krokantere korst dan gistbrood, wat het brood lekkerder maakt. Het brood is veel steviger dan gistbrood en kruimelt vrijwel niet tijdens het snijden.

Een nadeel van zuurdesembrood is dat het soms een te zure smaak heeft. Dit is echter te voorkomen door een juiste manier van bakken. Veel liefhebbers van zuurdesembrood vinden de iets zure smaak juist erg lekker. Naast de eventuele zure smaak is ook de langdurige bereidingswijze een nadeel. Zuurdesem moet men ten minste een week lang laten gisten voordat het gebruikt kan worden voor het bakken. Zuurdesembrood is moeilijker te verkrijgen dan gistbrood. De grotere supermarkten hebben echter wel zuurdesembrood in het assortiment. Zelf bakken is natuurlijk ook altijd een goede, goedkope en gezonde optie.

Natuurlijk proces van rijzen
Het laten rijzen van brood door middel van zuurdesem is een natuurlijk proces. Dit in tegenstelling tot het laten rijzen van brood met behulp van gist, wat gefabriceerd is. Veel mensen verkiezen zuurdesem juist vanwege dit natuurlijk proces boven gist.

Hoe ontstaat zuurdesem?
Door water en meel samen te voegen nestelt de, in de lucht aanwezige, lactobacterie zich in dit mengsel, dat spontaan begint te vergisten. Deze melkzuurbacterie brengt een proces op gang, waarbij diverse zuren zorgen voor de uiteindelijke samenstelling en smaak van het brood. Het koolzuur vergast en zorgt voor de lucht in het brood en het rijzen van het deeg.

Het mengsel kan vele jaren worden bewaard. Door voor het bakken een stukje van het mengsel te bewaren en deze weer te voeden ontstaat telkens een nieuw broodmengsel. Sommige bakkers gebruiken al decennialang hetzelfde mengsel.

Voedingswaarde zuurdesembrood
Een gemiddeld zuurdesembrood bevat per 100 gram ongeveer 206 calorieën. Het bestaat voor 6 gram uit eiwit, 35 gram koolhydraten en slechts 2 gram vet. Per 100 gram zuurdesembrood krijgt u bijna 8 gram vezels binnen.