Heb ik een eetstoornis?

Per jaar ontwikkelen in Nederland ongeveer 3.400 mensen een eetstoornis. In totaal worstelen in Nederland rond de 23.000 mensen met boulimia nervosa en 6.000 mensen met anorexia nervosa. Maar liefst 160.000 Nederlanders kampen met een eetbuienstoornis. Vermoed u dat u zelf, of iemand uit uw omgeving een eetstoornis heeft? Lees hier dan meer over de signalen van een eetstoornis.

Wanneer iemand obsessief bezig is met diëten en afvallen kan men spreken van een eetstoornis. Een groot misverstand is dat mensen met een eetstoornis per definitie overgewicht of ondergewicht hebben. Veel mensen met een eetstoornis hebben echter een gezond gewicht. Dit komt met name voor bij boulimia nervosa.

Wanneer u de vraag stelt of er bij u sprake is van een eetstoornis is dit genoeg reden voor een bezoek aan de huisarts. Deze vermoedens en gedachtes komen immers niet uit het niets.

Signalen
Sterke gewichtsschommelingen, zowel aankomen als afvallen, binnen een korte periode kunnen wijzen op een eetstoornis. Vaak verminderen de sociale contacten van iemand met een eetstoornis en is er een groot verschil tussen hoe iemand overkomt en hoe iemand zich voelt. Herkent u deze signalen bij uzelf of bij iemand in uw omgeving? Dan is het noodzaak om zo snel mogelijk aan de bel te trekken en hulp te zoeken. Hoe eerder een eetstoornis behandeld wordt, hoe groter de kans op genezing.

Eetstoornissen kunnen grote en blijvende gevolgen hebben. Let dus goed op de signalen en zoek op tijd hulp!