Springtouwen is uitermate effectief voor een mooi figuur zonder cellulite!

Springtouwen is een ideale workout! Niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Net als hoepelen wint de sport steeds meer terrein. Niet gek, wanneer we kijken naar de enorme lijst van voordelen! Maar hoe begin je met touwtje springen? Hoeveel calorieën verbrand je ermee? En is de sport ook geschikt om mee af te vallen? In dit artikel lees je er alles over!

Voordelen van touwtje springen
Het grote voordeel van springen is dat je ontzettend snel resultaat ziet. Vooral bij benen en billen is vaak na een week al resultaat te zien. Cellulite verdwijnt, de billen worden steviger en de centimeters vliegen er af. Hiervoor hoeft men helemaal niet lang te springen, een kwartiertje per dag is vaak al genoeg. Het snelle resultaat zorgt vaak ook voor motivatie om door te gaan en niet op te geven zoals men vaak doet bij sporten als hardlopen. Daarnaast is het een work-out voor het hele lichaam. Door touwtje te springen traint u niet alleen uw benen en billen maar ook uw armen en buikspieren. Zowel het bovenlichaam als onderlichaam worden dus goed getraind.

Doordat touwtje springen zowel binnen als buiten kan is het een ideale sport voor zowel zomer als winter. U heeft geen last meer van het wispelturige weer in Nederland doordat u op elk gewenst moment het springtouw kan pakken voor een ultieme work-out.

Touwtje springen zorgt naast een mooi figuur ook nog voor een goede conditie. Het is goedkoop en bovendien gemakkelijk mee te nemen op bijvoorbeeld vakantie, maar ook naar het werk. Touwtje springen kan op blote voeten. Sportschoenen kunnen, vooral in het begin, handiger zijn omdat het pijn kan doen wanneer u mis springt.

Nadeel van springtouwen
Een nadeel van touwtje springen is dat het minder geschikt is voor mensen met overgewicht. Door de grote aanslag op de gewrichten bestaat er een grote kans op blessures. Het is echter wel mogelijk om langzaam op te bouwen en zo toch kilo’s te verliezen met springtouwen.

Hoeveel calorieën verbrand je met springtouwen?
Met touwtje springen verbrand het lichaam erg veel calorieën. Hoeveel calorieën is erg afhankelijk van de snelheid waarmee wordt gesprongen en het gewicht. Touwtje springen verbrand meer calorieën dan hardlopen!

Welk materiaal springtouw?
Springtouwen zijn er in vele verschillende varianten. Touw, plastic, leer, de mogelijkheden zijn eindeloos. Een springtouw dat niet zwaar genoeg is draait vaak te langzaam waardoor men niet goed kan springen. Een touw van leer, of ijzer met een zachter materiaal er om is aan te raden. Er zijn touwen waarbij de rotaties worden gemeten, dit is echter nergens voor nodig.

Hoe lang moet een springtouw zijn?
De juiste lengte voor een springtouw is afhankelijk van uw lengte. Wanneer u met beide voeten op het touw gaat staan moeten de handgrepen ongeveer tot aan de oksels komen. Er zijn vele springtouwen te koop waarbij u zelf de lengte van het touw gemakkelijk kunt verstellen.

Oefeningen voor touwtje springen
Er zijn vele verschillende oefeningen die men kan doen tijdens het touwtje springen. Vooruit, achteruit, met één been tegelijk. Snel of langzaam, met of zonder tussenhopje, de mogelijkheden zijn eindeloos. Springen zonder tussenhopjes is met name geschikt voor de opbouw van conditie en is vaak moeilijk vol te houden. Op een rustig tempo springen is een uitstekende cardio-workout en ideaal voor het verbranden van vet! U kunt het aantal keren dat u springt tellen, maar u kunt ook springen op tijd.

Schema en tips voor beginnende springers
Het is belangrijk om in de juiste houding te springen, met een rechte rug. Het is belangrijk om niet te hard van stapel te lopen, om blessures te voorkomen. Bij pijn kunt u het beste meteen stoppen en niks forceren. Vooral in het begin zult u merken dat 5 minuten touwtje springen al ontzettend effectief en zwaar is!

Een goed schema voor beginners is 30 seconden springen, gevolgd door 1 minuut rust. Dit kan men 5 keer herhalen. Nadat u merkt dat dit goed gaat kunt u de oefening uitbreiden naar 10 keer 30 seconden springen of naar 5 keer 1 minuut. Op den duur kan er steeds langer worden gesprongen! Een goede warming up en cooling down zijn belangrijk om gewrichts- en spierproblemen te voorkomen!

Waar koop je een springtouw?
Een springtouw kan je kopen in vrijwel elke sportwinkel. De springtouwen uit kinderwinkels zijn doorgaans minder geschikt voor volwassenen.