Gevolgen van boulimia

Een eetstoornis kan ernstige gevolgen hebben. Boulimia is een eetstoornis waarbij sprake is van terugkerende eetbuien. Mensen met boulimia eten in korte tijd een enorme hoeveelheid voeding, veel meer dan normaal is in vergelijking met de meeste mensen. Officieel is sprake van boulimia wanneer gedurende 3 maanden, 2 keer per week sprake is van zo’n eetbui. Het zijn vooral vrouwen in de leeftijd van 10 tot 30 jaar die last hebben van deze psychische ziekte. Maar wat zijn de gevolgen van deze ziekte? Er zijn zowel sociale als lichamelijke gevolgen.

Compensatiedrang
Veel mensen met boulimia voelen de drang om hun eetbuien te compenseren. Dit doen ze bijvoorbeeld door extreem veel te sporten of periodes te vasten. Deze drang heeft gevolgen voor het sociale leven van de patiënten. Ook laxeermiddelen worden vaak gebruikt als compensatiemiddel. Onterecht, omdat laxeermiddelen niet leiden tot afvallen. Alleen vocht wordt zo sneller uit het lichaam gescheiden. Het lichaam kan volledig afhankelijk worden van laxeermiddelen waardoor de stoelgang wordt ontregeld. Dit kan levenslang zo blijven.

Tekort aan kalium, hartstilstand
Het vele overgeven kan leiden tot een kaliumtekort. Dit is levensgevaarlijk. Een langdurig overschot leidt tot hartritmestoornissen en een hartstilstand. Een belangrijke doodsoorzaak van boulimiapatiënten.

Onvruchtbaarheid
Een groot tekort aan voedingsstoffen kan uiteindelijk leiden tot het uitblijven van de menstruatie. Zodoende kan er uiteindelijk sprake zijn van onvruchtbaarheid. Iets waar personen met een eetstoornis vaak mee worstelen.

Gebitsproblemen
Het vele overgeven zorgt voor een lelijk en pijnlijk gebit. Het maagzuur komt langs de tanden. Het tandglazuur verdwijnt waardoor tanden gemakkelijk beschadigen. Veel van de boulimiapatiënten hebben tanden die en gele en bruine kleur hebben en bovendien erg pijnlijk zijn.

Scheuren in slokdarm, maag en keel
Het zuur leidt niet alleen tot gebitsproblemen, ook kunnen in het lichaam scheuren en ontstekingen ontstaan. Er kunnen scheuren ontstaan in de slokdarm, keel en maag. Ook dit is een doodsoorzaak van personen met boulimia. Veel patiënten sterven doordat ze in korte tijd zoveel eten dat de maag veel te vol is. De maag is inmiddels zwak geworden door het vele overgeven en scheurt.

Sociale gevolgen
Boulimiapatiënten hebben vaker een depressie. Dit komt aan de ene kant doordat zij ontzettend vaak honger hebben. Verder geven de patiënten vaak aan dat ze zich eenzaam voelen. Het merendeel van de patiënten houdt de ziekte geheim voor de omgeving. Zodoende leiden zij eigenlijk in stilte.

Ook het willen vasten, veel sporten of het plannen van eetbuien leidt er toe dat boulimiapatiënten vaak een geïsoleerd leven leiden.