Na de overgang houd je gemakkelijker spiermassa vast!

Veel vrouwen komen aan wanneer ze in de overgang komen. Het vet komt meer rondom de middel te zitten terwijl de benen juist slanker worden. Er is, met andere woorden, sprake van een verplaatsing van het vet. Onderzoek toont echter aan dat vrouwen na de overgang gemakkelijker afvallen dan vrouwen die premenopauzaal zijn.

Het onderzoek
Het onderzoek duurde 24 weken en betrof een groep vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 43 jaar die nog niet in de overgang waren geweest. De andere groep vrouwen betrof vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 58 jaar welke postmenopauzaal waren.

Beide groepen vrouwen moesten 1 of 2 maaltijden per dag vervangen door een shake van 180 kcal, 1,5 gram vet, 16 gram koolhydraten en 25 gram eiwit. In de eerste 6 weken aten alle vrouwen rond de 1000 calorieën per dag. De 18 weken daarna aten werd de inname verhoogd tot 1500 calorieën per dag. Alle vrouwen deden 2 uur per week aan duurtraining.

Resultaten
Beide groepen vrouwen verloren ongeveer evenveel gewicht. Alle vrouwen vielen gemiddeld iets minder dan 7 kilo af. Opvallend was dat postmenopauzale vrouwen, die de overgang al hadden gehad, meer vetmassa verloren dan de vrouwen die nog niet in de overgang waren. Vrouwen in de premenopauzale groep verloren meer spierkracht. 21% van het verloren gewicht bestond uit spiermassa. Vrouwen uit de postmenopauzale groep verloren bijna geen spiermassa. De vetvrije massa nam bij die groep nauwelijks af. Vrouwen voor de overgang kregen een kleinere vetvrije massa.

Wel verloren de postmenopauzale vrouwen minder centimeters rondom hun taille en heup. Dit duidt erop dat zij een hogere vetopslag rond de middel hebben, iets wat al langer bekend is. Juist dit vet is gevaarlijk, dit zit rondom te organen en komt met vele gezondheidsnadelen.

Bloedwaarden
Ook de bloedwaarden van de 2 groepen vrouwen werden bekeken. Wanneer de waarde van de postmenopauzale vrouwen worden vergeleken met die van de premenopauzale vrouwen blijkt dat de groep vrouwen na de overgang aan het begin van het onderzoek duidelijk slechtere bloedwaarden hadden. Na het onderzoek waren deze sterk verbeterd.

Ook de waarden die sterk samenhangen met eetlust en afvallen verbeterden flink bij de postmenopauzale vrouwen. In onderstaande figuur is duidelijk te zien dat het niveau van de hormonen insuline, leptine en het stresshormoon cortisol sterker afnemen bij de groep postmenopauzale vrouwen.

Wat betekent dit?
Spiermassa verbrandt meer calorieën dan vetmassa. Dat postmenopauzale vrouwen spiermassa gemakkelijker behouden is dus zeer goed nieuws voor deze groep vrouwen.

Het is een kwestie van accepteren dat het vet zich ophoopt rondom de buik. Dit betekent echter niet dat vrouwen na de overgang niet meer zouden kunnen afvallen.

Bovendien toont dit onderzoek aan dat postmenopauzale vrouwen juist zeer veel winst behalen wanneer zij gewicht verliezen. Hun bloedwaarden verbeterden aanzienlijk meer dan die van premenopauzale vrouwen.